”Până în 31 decembrie a.c. intrăm și cu terestru în Schengen”

Aderarea la spațiul Schengen a  României și Bulgariei aduce o extindere semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne, sporindu-i atractivitatea.

Un spațiu Schengen lărgit va face UE mai puternică ca Uniune, atât la nivel intern, cât și global. Începând cu luna martie, membrii vor putea traversa liber frontierele maritime și aeriene interne, fără controale la frontieră. Această nouă extindere a spațiului Schengen confirmă și întărește încrederea reciprocă și unitatea dintre statele membre, pe care se bazează Schengen, și va contribui la promovarea acestui proiect esențial. Aceasta va face Uniunea mai puternică printr-o protecție consolidată a frontierelor sale externe comune și o cooperare polițienească eficientă – mai prosperă prin eliminarea timpului pierdut la frontiere  și prin facilitarea contactelor între oameni și afaceri și mai atractivă prin extinderea semnificativă a celei mai mari zone comune din lume, fără controale la frontierele interne.

Aderarea va stimula călătoriile, comerțul și turismul și va consolida și mai mult piața internă. Cei care intră în țară nu vor mai avea nevoie de așteptare, nu vor mai pierde timp la frontieră și nu vor fi nici controlați, așadar timpul de trecere este minimalizat. Spațiul Schengen le oferă cetățenilor dreptul de a fi turiști până la trei luni într-un alt stat membru. Aderarea la Schengen va aduce României beneficii economice semnificative, în special prin creșterea volumului exporturilor și consolidarea competitivității exportatorilor. Bucureștiul estimase anterior că aderarea la Schengen ar putea duce la o creștere de 0,5% a PIB-ului țării.

”Eu vreau să atrag atenția în mod foarte serios, pentru că fac parte din comisia care a discutat de atâtea ori și am votat vreo șapte rezoluții, până acum. Să fie clar că accesul maritim și aerian nu este doar pentru cetățenii care circulă cu avionul sau cei cu barca până la Viena. Transportul maritim nu este puțin în procentul de transport al României, comerțul maritim. Pe de altă parte, aerian nu merg numai pasagerii, să fie foarte clar. Se transportă materiale critice, se transportă bolnavi, se transportă medicamente, pot salva vieți cu transportul aerian.  Și eu am văzut, în toată naveta asta mea, cum erau chinuiți oamenii bolnavi în cărucioare, ca să treacă încă o dată pe la control. Deci este un câștig, ca să fie foarte clar. Nu numai România a intrat “în tranșe”.

Acesta a fost pronosticul meu ca membră în comisie, vă spun sincer, pentru că, după constituirea noului Parlament European,  a comisiilor și a Comisiei Europene nu mai există nicio cale de de stagnare sau de întoarcere, și da, și eu spun că,  până în 31 decembrie intrăm și cu terestru în Schengen”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini, în intervenția sa la  un post de televiziune.

Din luna decembrie a anului trecut, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea fără probleme a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024.

Cadrele de cooperare lansate la începutul lunii martie de către Comisie împreună cu Bulgaria și România se bazează pe implementarea cu succes a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil și returnare. Cu aceste cadre de cooperare, România și Bulgaria vor contribui în continuare la consolidarea cooperării în materie de frontiere și migrație, precum și la eforturile europene comune de abordare a securității UE la frontierele externe și a provocărilor legate de migrație.

În plus, a fost lansată o inițiativă regională privind cooperarea polițienească între statele membre aflate de-a lungul rutei Balcanilor de Vest și a rutei est-mediteraneene, adică între Bulgaria, România, Austria, Grecia, Ungaria și Slovacia. Astfel, țările vor putea căuta împreună soluții durabile la provocări conexe precum criminalitatea transfrontalieră.

Bulgaria și România au demonstrat un angajament susținut pentru asigurarea unei protecții adecvate a frontierelor externe ale UE și au jucat constant un rol important în securitatea internă a spațiului Schengen. Spațiul Schengen fără controale la frontierele interne este una dintre realizările UE cele mai apreciate de cetățenii europeni. Ceea ce a început ca proiect interguvernamental între cinci state membre în 1985:  Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Țările de Jos  s-a extins treptat pentru a deveni, în prezent, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Spațiul Schengen nu doar că facilitează libera circulație a persoanelor, fără controale la frontierele interne, ci aduce beneficii majore și economiei europene.