Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, condamna vehement ratarea României de a intra in spatiul Schengen.

,,E dreptul României de a fi în spațiul Schenghen, un drept garantat încă de la aderare și este conform regulamentului pentru spațiul Schenghen regulament pe care România il îndeplinește încă din 2011. Ce s-a întâmplat cu votul din 8 decembrie este un rezultat a diplomației slabe românești dar și a nerespectării de către Austria și Olanda a regulamentului Schenghen. Este o culpa comuna” spune Maria Grapini.

In aceste conditii, umanista solicita de urgenta Ministrului de Interne, Lucian Bode, sa prezinte pozitia de tara, pe care ulterior, in mai putin de doua saptamani sa o faca cunoscuta si in consiliul informal JAI. In paralel, este solicitată tragerea la raspundere de catre Comisia Europeană a celor doua tari, Austria si Olanda, pentru nerespectarea tratatului Schengen.

,,Comisia europeană care este gardianul tratatelor și care trebuie să tragă la răspundere cele două state care s-au opus la votul din decembrie la aderarea României și Bulgariei, deși cele două țări erau votante în Parlamentul European cu o majoritate largă pentru intrarea în spațiul Schenghen și amândouă statele și România și Bulgaria erau votate în colegiul comisarilor în procent de 100%. Ministru de interne să se ducă la Consilul JAI cu o poziție de țară. Nu a luat până la această oră poziția de țară, vrem sa o știm si noi toti cetățenii romani, eu ca europarlamentar, membră în Comisia Libertăți civile și Justiție. Cer pe această cale ca la Consiliul JAI, informal, să se solicite președenției suedeze ca în martie atunci când este consiliu ordinar JAI să se pună pe ordinea de zi primirea României și Bulgariei în Schenghen pe baza regulamentului existent” este pozitia tranșanta a europarlamentarului Maria Grapini.

Minciunile, pretextele si argumentele aduse de Austria pentru motivarea votului din 8 Decembrie 2022 au fost demontate rand pe rand. Umanista este de parere ca acest lucru nu trebuie sa ramana nepedepsit.

,,Atât timp cat argumentele aduse de Austria s-au dovedit a fi false și anume că, la început, a spus că nu dorește extinderea până la clarificarea problemei migrației, a votat extinderea prin primirea Croației. In plus, a dat informații false și asta este un lucru de sancționat, legat de numărul de migranți care trec prin România, iar acel argument a fost demontat prin cifrele date de FRONTEX, așadar cele două argumente folosite la votul Austriei din decembrie cade și juridic nu mai există vreun argument. Astfel există posibilitatea repunerii pe ordinea de zi in Consiliul JAI” a concluzionat Maria Grapini.