Voi rămâne mereu aproape de Republica Moldova și voi susține cu aceeași tărie demersurile Republicii Moldova de aderare la UE!

usținătoare a integrării europene a Republicii Moldova, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, face parte, în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova, din delegația oficială a Parlamentului European, care efectuează o vizită de trei zile (31 octombrie-2 noiembrie), la Chișinău.
„Voi rămâne mereu aproape de Republica Moldova și voi susține cu aceeași tărie demersurile Republicii Moldova de aderare la UE!”, a punctat eurodeputatul Grapini, înaintea vizitei.
Membrii delegației vor începe vizita în Republica Moldova cu o cină de lucru, programată luni seară, cu E.S. Janis Mazeiks, Ambasadorul UE in Moldova.
De asemenea, tot în prima zi, Maria Grapini și colegii săi au avut o întâlnire cu un Consorțiu pentru dezvoltarea Republicii Moldova format din întreprinzători, cercetători și reprezentanți ai unor universități.
Programul celei de-a doua zile a vizitei include întâlniri cu organizații ale societății civile, activiști pentru drepturile omului și reprezentanți media, un briefing cu ambasadorii statelor membre ale UE, dar și importante întâlniri cu premierul Natalia Gavriliță și cu reprezentanții majorității parlamentare, dar și cu cei ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Miercuri, delegația oficială a Parlamentului European va avea întâlniri cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Igor Grosu, speakerul Parlamentului Republicii Moldova, cu Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe si Integrării Europene, dar și cu Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției.
Nu în ultimul rând, va avea loc un briefing de presă, organizat de către co-președinții Comisiei de Asociere Parlamentară UE-Moldova.
De menționat că europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a susținut, prin numeroase luări de poziție în PE și nu numai, necesitatea susținerii Republicii Moldova, cu fapte concrete, pe drumul integrării în UE, asigurării securității și siguranței cetățenilor, dar și creșterii nivelului de trai.
În calitatea sa de vicepreședinte al comisiei pentru piață internă și protecția consumatorului, a cerut Comisiei Europene propuneri concrete pentru a putea crește schimburile comerciale și cu România, dar și cu UE, pentru că atât UE, cât și Moldovei, le lipsește acel segment comercial important în urma introducerii embargoului la adresa Rusiei. Spre exemplu, în luna mai a acestui an, eurodeputatul Grapini, a precizat, în plenul de la Strasbourg, că sprijină rezoluția în care se solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova, cerând, în context, UE sprijin concret pentru această țară și nu doar simple declarații politice de susținere! Într-o altă intervenție tranșantă, în Parlamentul European, europarlamentarul Maria Grapini a făcut un apel ferm pentru sprijinirea financiară a Republicii Moldova în contextul consecințelor alarmante ale războiului din Ucraina.