Chiar dacă de multe ori simte că nu există o susținere unitară si continuă din partea tuturor autorităților române și, din păcate,  nici din partea celor 32 de eurodeputați români, în cea mai mare nedreptate la care este supusă țara noastră – interzicerea accesului în spațiul Schengen – umanista Maria Grapini continuă, ori de câte ori are ocazia, în plenul PE, demersurile publice de apărare a României, de obținere a drepturilor pe care le merităm, ca membri cu drepturi depline ai UE.

Recent, Maria Grapini a reluat presiunile pe acest subiect și a adresat o nouă întrebare Comisiei Europene.

“România întrunește condițiile tehnice încă din anul 2011 și cu toate acestea nu este nici acum acceptată în spațiul Schengen?

Care este părerea Comisiei despre refuzul acceptării României, având în vedere că România este o țară pro-europeană, iar cetățenii români întreabă frecvent de ce țara lor este tratată diferit privind regulamentul Schengen?”, a scris umanista.

Comisia Europeană a răspuns imediat, invocând evident supremația Consiliului în această speță și unanimitatea obligatorie, dar afirmând răspicat că România are susținerea ei.

“Comisia sprijină cu toată tăria aplicarea integrală a acquis-ului Schengen de către România din momentul în care verificarea efectuată conform procedurii de evaluare Schengen aplicabile a arătat că au fost îndeplinite condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților acquis-ului. Această poziție a fost reafirmată în repetate rânduri, inclusiv de către președintele Juncker, în discursul privind starea Uniunii din 13 septembrie 2017. El a lansat un apel la acordarea statutului de membru deplin al spațiului Schengen României (și Bulgariei), pentru a consolida frontierele externe ale Uniunii Europene și ale spațiului Schengen”, i-a transmis CE europarlamentarului umanist.

Maria Grapini nu renunță la credința proprie, că diplomația poate merge mână-n mână cu insistența, atunci când aceasta din urmă este făcută pertinent, astfel că, așa cum a transmis de la Bruxelles, va continua…tot așa!