Succes evident, sâmbătă, 12 ianuarie, la Timișoara, unde europarlamentarul umanist, Maria Grapini, și-a continuat intrarea în forță a evenimentelor publice din noul an, adunând o sală arhiplină la prima conferință economică pe 2019, intitulată „Oportunități și obstacole pentru economia românească”.
După ce, săptămâna trecută, atenția umanistei s-a îndreptat înspre unii dintre sportivii de aur ai României, de această dată, tot la Timișoara, domeniul cel mai fierbinte, economia, a fost în prim-plan.
Din calitatea de vicepreședinte pe probleme economice al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), Maria Grapini a avut alături, la conferință, nume importante din zona academică și antreprenorială economică, decani, profesori, antreprenori, consultanți, analiști, timișoreni interesați de mersul comun, din această perspectivă, dar și oameni veniți din Arad, Neamt, Hunedoara sau Prahova, dornici să-și spună experiențele, să afle informații importante, să găsească împreună calea spre oportunități, să știe cine și ce fel de obstacole pune/apar în economia românească.
În prezidiul conferinței, alături de Maria Grapini, au stat Raluca Bârsăian, vicepreședinte CNMR pe probleme de infrastructură, profesorul și analistul economic, Nicolae Țăran, decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi din cadrul UPT, Marian Mocan, manageri de top. În sală s-au aflat reprezentanți ai mediului economic generos din întreaga regiune, ai asociațiilor profesionale, AFAR, Asociația Oamenilor de Afaceri Româno-Franceză, Asociația Pacienților din Timiș, Asociația Pensionarilor din Timiș.
Din start, europarlamentarul umanist a precizat că un astfel de eveniment se cerea cu tărie, pentru că “avem nevoie de previziuni, de sfaturi înțelepte, de un plan de acțiune coerent, ca la orice început de an”.
Cuvântul de ordine a fost unitate. Dincolo de toate problemele reale pe care le are România, din perspectivă economică – lipsa forței de muncă în coordonate calificate, mobilitatea ei, școlarizarea deseori la număr și-atât, fără o analiză concretă a pieței, politici publice insuficiente, inexistența unui parteneriat viabil școală-mediu de afaceri, balanța strâmbă a eticii stat versus privat, mentalități greu de schimbat, percepția total eronată că meseriile sunt ceva rușinos și doar studiile superioare contează, diferențele evidente între managementul de stat și cel privat și multe altele – la unison, vorbitorii s-au declarat convinși că ne blamăm prea mult țara, în loc să ne concentrăm pe unificarea opiniilor, pe unitatea românilor.
Maria Grapini a fost felicitată la scenă deschisă pentru implicarea în tot ceea ce este românesc, pentru luptele susținute din Parlamentul European, pentru evenimentele de interes major organizate, aici sau în străinătate, pentru rezistență și implicare.
La conferința umanistei de la Timișoara, au vorbit o mamă a cinci copii, un româno-american, întors acasă după 33 de ani de…lume liberă, o antreprenoare ce-și duce munca în toată Europa, însă de aici, fără vreun gând de abandonare a redutei tricolore, oameni de afaceri, dar nu numai, convinși, însă, cu toții că România se poate salva.
Maria Grapini a insistat, din nou, pe necesități legislative imediate, cum ar fi legea funcționarului public, legea răspunderii ministeriale, legea răspunderii magistraților, dar și pe nevoia urgentă de schimbare a atitudinii.
“Nu trebuie să abandonăm! Să ne păstrăm rațiunea și să nu creștem orgoliul! Să ne unim, să ne solidarizăm și să ne impunem punctele de vedere! Mai avem mult de lucru, însă sub semnul lui împreună! Trebuie să cunoaștem legislația și să ne știm drepturile. Contați pe mine, în Parlamentul European, mă bucur să văd o asemenea susținere din partea dumneavoastră! Mă onorează și mă motivează să merg înainte, pentru România și români!”, a declarat Maria Grapini.
Europarlamentarul umanist a avut parte de o surpriză frumoasă, sub forma unui imens coș de flori, din partea Federației Transportatorilor APTE, în semn de mulțumire pentru lupta continuă pe care Grapini o duce la Bruxelles, în vederea aplicării legislației unitare și echitabile în acest domeniu important al economiei. Concluziile primei conferințe economice din acest an, organizată de europarlamentarul umanist, la Timișoara, vor ajunge pe masa premierului României, Viorica Dăncilă, săptămâna viitoare. Maria Grapini va milita pentru implementarea, dar mai ales respectarea lor.