Vineri, 5 mai, în sala multifuncțională a Consiliului Judeţean Timiş, s-a desfășurat evenimentul extraordinar, dedicat Mexicului, numit Forumul Economic Mexican din România. Aflat la prima ediție, evenimentul s-a scris fericit aici, motivele fiind numeroase, pornind de la importanța zonei de Vest în geografia economică națională,  multiculturalitate, dar și pentru că Timișoara este orașul cu cele mai multe consulate ale diverselor țări, deschise aici, de-a lungul vremii.

Sub patronajul Consulatului Onorific al Mexicului la Timișoara, în prezența E.S. Ambasadorul Mexicului în România, Arturo Trejo, al viitorului consul onorific, Adrian Bădescu și al numeroaselor personalități prezente, evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor celor două țări și a continuat cu mesaje de salut din partea celor aflați în prezidiu: prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, viceprimarul Timişoarei, europarlamentarul Maria Grapini, rectorul UVT, directorul CCIAT.

S-a invocat importanța relațiilor bilaterale, s-a vorbit despre ospitalitatea românească în spirit latin, s-a stabilit drept țintă imediată atragerea de investitori din Mexic la Timișoara, în acest moment neexistând pe piața locală firme ale țării din America Latină.

În cuvântul adresat gazdelor și asistenței, europarlamentarul Maria Grapini – primit cu evidentă căldură și prietenie de către diplomații mexicani – a făcut un istoric al relațiilor dintre România și Mexic, dar și între UE și Mexic, insistând pe realitatea că amiciția româno-mexicană datează din secolul XVIII, numit și secolul luminilor. Grapini a punctat și faptul că primii români au ajuns în Mexic, în anul 1862, dar și – ca informație inedită – că marele Johnny Weissmuller s-a stins și este îngropat în Acapulco! Europarlamentarul l-a felicitat pe noul consul onorific, Adrian Bădescu, de care o leagă o frumoasă și lungă prietenie și a declarat că există, de-acum, toate premisele ca relațiile bilaterale să se concretizeze economic, social, cultural, educațional, Mexicul fiind o reală forță mondială.

„Oricând veți avea nevoie, bazați-vă pe mine!”, a conchis Maria Grapini.