Marți seara, Parlamentul European a fost, la propriu, colorat în roșu, galben și albastru, în cadrul spectacolului dedicat României, organizat de grupul a 11 europarlamentari români. S-a cântat și jucat românește, emoția a fost imensă, interesul pe măsură! Doamnele au fost îmbrăcate în costum popular, oferind asistenței o imagine încărcată de simbolistică națională. Oaspeții au vizionat și o expoziție de fotografie cu documente de la 1918 și personalități române din istorie, cu rol major în Unire, oferită cu drag de către cei care au așezat România pe piedestalul european, marți seara, la Bruxelles.

„Am îmbrăcat, cu emoție și fericire, un costum popular întreg, pentru a arăta, din nou, Europei ce avem noi mai sfânt, cum știm să ne purtăm tradiția și să transmitem căldura neamului românesc! Am fost copleșiți de interesul arătat de oaspeții evenimentului pe care l-am organizat, colegi din Germania, Italia și alte state s-au prins în hora românească, au jucat Brașoveanca, au cântat imnul nostru! Sunt bucuroasă pentru că, aseară, în Parlamentul European, cu câteva zile înainte de Centenar, România a primit atenția cuvenită! A fost, vă asigur, emoționant!”, a declarat europarlamentarul umanist, Maria Grapini.

Umanista a organizat, și miercuri, 28 noiembrie, un eveniment extraordinar, tot la Bruxelles, dedicat evident marii sărbători naționale a României, cu invitați din zone importante ale Europei.

Grapini a oferit Europei prilejul de-a descoperi România, de data aceasta în cele mai frumoase și importante coordonate: lansarea volumul ”România Unită”, autor Charles Upson Clark!

Charles Upson Clark a fost un istoric american, profesor la Columbia University, doctor în limba latină la Universitatea Yale (1897), cu studii la München, Roma și Paris. În anul 1919, a acceptat o invitație a Guvernului României și a venit pentru prima dată în România. A mai vizitat România de opt ori, între anii 1921 și 1940. A susținut cursuri și conferințe la universitățile din Chișinău, Timișoara și Cluj. S-a documentat în ceea ce privește geografia, istoria, cultura și arta românească, învățând limba română. A fost ales ca membru de onoare al Academiei Române.

Alături de Maria Grapini, pentru a-și arăta respectul față de țara noastră, au fost reprezentanți ai Ambasadei și Reprezentanței României la UE, ai Institutului Cultural Român de la Bruxelles, ai Bisericii Ortodoxe Române din Bruxelles, europarlamentari din Germania, Cehia, Grecia. Surpriza mare pentru umanistă a venit dinspre noul ministru al Economiei, Niculae Bădălău, care i-a fost alături la eveniment.

Maria Grapini a transmis un mesaj emoționant, în cadrul lansării, primit cu aplauze de toți cei prezenți:

“Pentru mine, România este orice român, oriunde ar trăi! Cred că trebuie să fim uniți, să facem România bogată, frumoasă ne-a dat-o deja Dumnezeu! Putem avea păreri diferite, competențe diferite, profesii diferite, dar cu toții avem o singură Românie! De noi depinde cum o păstrăm pentru generațiile viitoare! Cu Demnitate, Onoare si Curaj trebuie să susținem interesele naționale în raport cu Uniunea Europeană și cu ale instituții internaționale!

La mulți ani România, La mulți ani români! Mă bucur mult că și astăzi am avut ocazia să promovez România în Parlamentul European, prin imagini, cântec și documente ale unei istorii extraordinare!”, a spus europarlamentarul umanist, în inima Europei.