[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Maria Grapini a militat, în PE, pentru respectarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului

Marţi, 4 octombrie, în plenul Parlamentului European, s-a dezbătut un raport foarte important pentru toţi cetăţenii europeni, pe tema asistenţei judiciare acordate persoanelor suspectate sau acuzate, care sunt private de libertate, respectiv asistenţa judiciară în cadrul procedurilor aferente mandatului european de arestare.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, a luat cuvântul şi a declarat, în faţa comisarului ceh, Vera Jurova, că Europa trebuie să fie mai atentă în ceea ce priveşte împărţirea dreptăţii, să cântărească la fel, cu aceeaşi balanţă, drepturile ce li se cuvin persoanelor aflate în astfel de situaţii, deloc plăcute, într-un cuvânt, să fie echitabilă.

“Am spus, fără nicio ezitare, că este nevoie de o Directivă europeană care să armonizeze legislațiile naționale şi care să garanteze drepturile procedurale în procesele penale. Dreptul la avocat din oficiu, dreptul la traducerea documentelor şi la informații, precum si dreptul de a fi prezent la proces, nu trebuie să depindă de câți bani are persoana implicată în proces. Trebuie să fim oneşti şi să recunoaştem, doamna comisar , ca există persoane care nu se pot  apăra pentru că duc lipsă de resurse financiare. Rezultatul unui proces, decizia, nu trebuie să depindă de resursele financiare ale persoanei judecate. Dreptul la un proces corect este un drept cetățenesc, stipulat în Carta Drepturilor Omului a ONU! El nu trebuie să ţină cont de locul unde este judecat omul, de naționalitate, gen sau vârstă!”, a declarat Maria Grapini.

Europarlamentarul român a fost sesizat, în repetate rânduri, prin petiţii şi discuţii directe, de către familiile românilor aflaţi în situaţii critice, că incriminaţii nu au avut acces la traducere, din momentul în care au fost puşi sub acuzare şi până la cel al reţinerii.

“Mă bucură faptul că, prin răspunsul dat, doamna comisar a subliniat ideea că sensul acestei directive – pe care eu o voi vota! – este echitatea pentru cetăţeni, indiferent de costuri”, a conchis Maria Grapini.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *