[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

În urmă cu trei luni, în Parlamentul European, a avut loc o conferință importantă, cu tema „Propunerea CE privind respectarea și aplicarea legislației UE privind produsele”, prezidată de românca Maria Grapini.

Europarlamentarul PPU-sl a condus discuții consistente, purtate între reprezentanți ai Forumului european pentru industria prelucrătoare (European Forum for Manufacturing), ai Comisiei Europene și ai IMM-urilor. La acea dată, declară Grapini, reprezentantul Comisiei Europene a precizat că procentajul produselor verificate care intră în UE din țări terțe este de 20%, iar al celor neverificate este de 80 %.

În acest context, umanista a fost îndreptățită să solicite, recent, un nou răspuns al CE, pe această temă, astfel că a adresat o întrebare scrisă.

“Se observă că doar o cantitate foarte mică de produse destinate pieței UE, provenite din țările terțe, sunt verificate, ceea ce poate constitui un risc pentru protecția consumatorilor. Totodată, această situație implică o concurență neloială pentru IMM-urile din UE. Ce măsuri va lua Comisia pentru o verificare mai bună a produselor provenite din țările terțe?”, a întrebat Maria Grapini Comisia Europeană.

Răspunsul, formulat elegant, i-a fost oferit româncei de către comisarul Elzbieta Bieńkowska.

“Comisia este de acord cu distinsul deputat în privința controalelor produselor la frontierele externe, care ar putea fi întărite. Propunerea Comisiei privind un regulament de stabilire a unor norme și proceduri pentru respectarea și asigurarea aplicării legislației de armonizare a Uniunii privind produsele  consolidează cadrul pentru controalele aplicate produselor care intră pe piața Uniunii. Controalele se vor face pe baza unei analize a riscurilor. Sunt prevăzute obligații pentru schimbul de informații privind riscurile între autoritățile de supraveghere a pieței și autoritățile care răspund de controalele vamale. De asemenea, permite un control mai bine direcționat, în funcție de riscuri, acordând un tratament mai favorabil produselor importate de un operator economic autorizat. Mai mult, analiza impune Comisiei să informeze statele membre atunci când constată că un produs prezintă un risc grav”, se arată în răspunsul oferit Mariei Grapini.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *