Joi, 1 iunie 2023 – Bruxelles |
|
Joi, 1 iunie 2023 – Bruxelles
Acțiuni coordonate pentru combaterea rezistenței la antimicrobiene (dezbatere)
Maria Grapini (S&D). – Doamnă președintă, mă bucur că discutăm acest subiect, pentru că eu cred că nimic nu este mai important decât sănătatea oamenilor și este foarte bine să punem accent pe cercetare și inovare, pentru că da, sigur, avem nevoie de noi antibiotice, de noi medicamente care să poată să pună capăt acestor cazuri. S-a spus aici: 35 de mii de decese pentru infecții microbiene. Problema pe care eu vreau să o ridic, doamnă comisar, este ca rezultatul cercetării să ajungă în toate statele membre. Da, sănătatea este de competență națională, dar eu cred că libera circulație a cetățenilor face să fie nevoie să avem o politică de sănătate și să dăm rezultatul cercetării. Până la urmă, alocați niște bugete tuturor statelor membre și sper să nu se întâmple ca și cu Pfizer, să livrăm bani acolo pentru cercetare și să avem rezultate negative. Eu sper într-o politică de sănătate echitabilă pentru toți cetățenii, care trebuie să poată să-și cumpere aceste medicamente sau să li se asigure gratuit, în funcție de boala pe care o au. |
Miercuri, 31 mai 2023 – Bruxelles
Hărțuirea sexuală în UE și evaluarea mișcării MeToo (dezbatere)
Maria Grapini (S&D). – Domnule președinte, sigur, cei care sunt mai vechi în Parlament știu că se discută de ani de zile: toleranță zero la hărțuire, la hărțuire sexuală. Problema nu este că o să votăm, pentru că sunt convinsă că se va vota această rezoluție, dar ce facem cu rezoluția? Câte rezoluții n-am mai votat noi și nu s-a întâmplat nimic? Nu s-a schimbat nimic. Aici avem nevoie să răspundem: cum identificăm hărțuitorii, ce se întâmplă cu ei, care sunt pedepsele? Să pornim de la definiție. Eu sunt convinsă că acum conceptul de hărțuire sexuală este înțeles diferit de multă lume de aici.
Cum facem să nu avem victime? Ce facem cu statisticile (care, să știți, sunt departe de realitate)? Pentru că, dacă o femeie nu recunoaște că este hărțuită, sigur că statistica arată jumătate din femei. Sunt convinsă că mai mult. Eu cred că trebuie să trecem la fapte și trebuie să vedem măsuri concrete. Pe de o parte, aici, în instituțiile europene, evident, după aceea să extindem problema pentru a avea odată diminuare. Eu nu sunt… eu sunt realistă. Nu cred că o vom elimina total, dar măcar să diminuăm hărțuirea, pentru că este acum o situație extrem de gravă.
Miercuri, 31 mai 2023 – Bruxelles
Intervenții de un minut privind chestiuni politice importante
Maria Grapini (S&D). – Domnule președinte, sunt în Parlamentul European din 2014 și tot de atunci pledez pentru echitate, pentru aplicarea tratatelor și a regulamentelor în mod egal în cele 27 de state, pentru a nu crea inechități și, până la urmă, discriminare. Mă bucur, domnule comisar, că sunteți astăzi de serviciu, pentru că una din inechitățile și discriminările făcute pentru cetățenii din țara mea, care m-au trimis aici, este faptul că Austria, țara dumneavoastră, se opune intrării României în Schengen fără niciun argument. Sunt în Comisia pentru libertăți civile, cunosc regulamentul Schengen, nu încălcăm niciun articol de acolo.
A doua inechitate, domnule comisar, și poate o transmiteți și doamnei Președinte, tot pentru românii din țara mea, este că românii nu pot să meargă în Statele Unite fără viză. De ce nu aplicați reciprocitatea? Și v-aș ruga să mă ascultați, domnule comisar, pentru că pentru dumneavoastră vorbesc. Cred că trebuie să aveți puțin respect pentru membrii Parlamentului European. Trebuie să-mi dați în plus să repet acum, domnule președinte.
Deci era vorba de a doua inechitate, domnule comisar, legată de cetățenii din România cărora nu li se acceptă mersul în Statele Unite decât pe bază de viză. Aveți tratatul: aplicați reciprocitatea și rezolvați aceste inechități, pentru că în România este un euroscepticism… (Președintele a întrerupt vorbitoarea) Da, domnule președinte, nu m-a ascultat domnul comisar. Eu nu stau până la ora 22.00 să vorbesc aici, la o sală goală și comisarul să nu asculte. Este absolut nepotrivit acest lucru… (Președintele a retras cuvântul vorbitoarei)
Joi, 11 mai 2023 – Strasbourg
Protejarea și refacerea ecosistemelor marine pentru un pescuit sustenabil și rezilient – Acordul CIG privind biodiversitatea marină în zonele din afara jurisdicției naționale (Tratatul pentru marea liberă) (dezbatere)
Maria Grapini (S&D). – Domnule președinte, domnule comisar, cred că a rezultat din dezbaterea de astăzi importanța pescuitului și a calității apei oceanelor, mărilor sau a râurilor. Dar a mai rezultat un lucru, domnule comisar: că aici trebuie făcut un echilibru între situația pescarilor și biodiversitate, păstrarea apelor curate. Nu pescarii și nu din pescuit se distruge cel mai mult biodiversitatea, ci din deșeurile aruncate necontrolat în oceane și mări. Cred că sănătatea oceanelor este importantă, pentru că ține și de sănătatea oamenilor. Dar ce facem dacă nu veți ține cont de situația pescuitului? Sunt țări, regiuni în care oamenii trăiesc din pescuit. Dacă nu veți ține cont de acest lucru, sigur vor fi oameni care nu-și mai pot câștiga veniturile cu care să trăiască. Și cred că este important să ținem cont că pește tot se va mânca și ce vom face? Vom importa din țări terțe necontrolat, unde nu țin cont de nicio biodiversitate și de nicio calitate a produsului. Așadar, țineți cont și de viața pescarilor atunci când reglementăm. Trebuie să reglementăm după ce discutăm cu toate părțile interesate. |
Joi, 11 mai 2023 – Strasbourg
Către un sector european al algelor puternic și durabil (dezbatere)
Maria Grapini (S&D). – Domnule președinte, domnule comisar, stimați colegi, sigur, algele, s-a demonstrat științific, sunt utilizate și în medicină, și în cosmetică și da, și alternativ, în alimentație. Cred că este nevoie de o suplimentare a fondurilor pentru cercetare, dar și de o bună comunicare către cetățeni, pentru că știm ce s-a întâmplat atunci când s-a discutat și s-a dezbătut și a fost și o rezoluție pe proteină alternativă din insecte, gândaci, greieri și așa mai departe. Noi nu putem dicta de la Bruxelles sau de la Strasbourg ce să mănânce cetățenii.
Fiecare țară are, sigur, o gamă de alimente tradiționale, dar se pot oferi informații și atunci creșterea algelor cu o utilizare atât de largă se va face în funcție de cererea de pe piață. Numai că trebuie reglementat, trebuie certificat, trebuie să avem standarde, pentru că acum, sigur, ne bazăm pe importuri din țări terțe. De aceea, cred, domnule comisar, că este foarte important cum le comunicăm cetățenilor, să nu înțeleagă din nou că noi îi obligăm să mănânce alge ca alternativă la proteina animală.
Miercuri, 10 mai 2023 – Strasbourg
Rolul fermierilor ca facilitatori ai tranziției verzi și ai unui sector agricol rezilient (continuarea dezbaterii)
Maria Grapini (S&D). – Domnule președinte, doamna comisară, stimați colegi, faptul că nu avem aici comisarul pentru agricultură nu arată decât dezinteresul față de fermieri, dezinteresul pentru un sector atât de important. Vrem să schimbăm lucrurile. Doamna comisară, ați spus câteva lucruri foarte bune. Unul dintre ele este acela: fermierii au îmbătrânit. Nu mai avem tineri fermieri. I-am scris domnului comisar și i-am propus un centru de excelență pentru tinerii fermieri. În România funcționează. Sunt 300 de tineri care au absolvit acest curs și se întorc în rural să lucreze. De ce nu facem nimic concret ?
Da, punem sarcină ca și cum pe un pod de două tone trecem cu 10 tone și sigur că nu mai pot suporta fermierii. Fermierii au nevoie de claritate, ați spus, în ceea ce facem noi aici, dar ce facem noi aici? Fără a pune ceva în loc, un mecanism de a-i ajuta, PAC-ul este un dezastru. Sunt diferențe între ceea ce dăm, subvenții la fermieri, între țările din Est și țările din Vest. Nu am făcut acest lucru, nu am făcut nimic și, în plus, ce mai facem? Dăm creștere de cantitate, de scădere a pesticidelor, dar iarăși este neuniform în statele membre. Fermierii au nevoie de un mecanism de sprijin. Intră cereale din Ucraina… (Președintele a întrerupt vorbitoarea).
Marţi, 9 mai 2023 – Strasbourg
Revizuirea Pactului de stabilitate și de creștere (dezbatere) Maria Grapini (S&D). – Domnule președinte, domnule comisar, stimați colegi, în primul rând, la mulți ani de Ziua Europei și la mulți ani și României, că astăzi sărbătorește Ziua Independenței. E bine că discutăm chiar de Ziua Europei Pactul de stabilitate și da, avem nevoie de schimbări în Pactul de stabilitate. Dar v-ați gândit, doamnă ministru, domnule comisar, și la un pact de solidaritate? Cum stabilim acest Pact de stabilitate dacă nu ne gândim la faptul că nu a crescut coeziunea socială, că avem încă regiuni sărace, că avem încă copii în sărăcie. Nu putem să facem Patul lui Procust, pentru că sunt diferit dezvoltate țările. Vreau să vă mai spun că acum, de Ziua Europei, înregistrează Uniunea Europeană un mare eșec, și anume: avem piața fragmentată și da, România nu este în Schengen. Lăsăm Austria să zburde ca un cal sălbatic în Uniunea Europeană și să distrugă proiectul Uniunii Europene, creând aceste nedreptăți pentru cetățenii europeni. Când facem un Pact de stabilitate, trebuie să ne gândim cum facem o piață unică, cum facem ca statele membre să poată să iasă din sărăcie în zonele sărace și mai ales gândiți-vă, domnule comisar, că există subsidiaritate pentru politica fiscală. |
Marţi, 9 mai 2023 – Strasbourg |
|
Marţi, 9 mai 2023 – Strasbourg |
Consolidarea rolului consumatorilor în vederea tranziției verzi (dezbatere)
|
18 Iulie 2022
Conferința ” Mediul Economic – obstacole și oportunități” și Studiul privind funcționarea pieței interne și posibilități de îmbunătățire din persepectiva României
Mai multe informații și dezbateri din lunile trecute le găsiți pe website-ul parlamentului european.
Se numește un raportor din cadrul comisiei parlamentare competente pentru a redacta un raport cu privire la propunerile cu caracter legislativ ori bugetar sau cu privire la alte chestiuni. Atunci când elaborează raportul, raportorii pot să consulte experți și părți interesate relevante. Ei sunt responsabili și pentru elaborarea amendamentelor de compromis și negocierile cu raportorii alternativi. Rapoartele adoptate în comisie sunt apoi examinate și supuse votului în ședință plenară. Articolul 55
16.3.2023
Întrebarea prioritară cu solicitare de răspuns scris P-000893/2023
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Maria Grapini (S&D)
Având în vedere acțiunea unilaterală a Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe, al Deltei Dunării, o rezervație naturală aflată în patrimoniul mondial UNESCO și având în vedere că acțiunea de dragare nu poate fi făcută fără notificarea statului vecin, adică România, ce măsuri va lua Comisia Europeană pentru a salva Delta Dunării, această rezervație naturală unică în Europa și totodată ce măsuri va lua Comisia Europeană pentru a fi respectate convențiile și regulamentele internaționale, inclusiv prevederile internaționale referitoare la protecția apelor Dunării?
Recent Ucraina a semnat acordul politic de asociere la Uniunea Europeană și cred că trebuie să respecte regulamentele europene și internaționale pe care Uniunea Europeană le are în vigoare.
Mai bine de un an de zile, România a susținut și susține poporul ucrainean lovit greu de acest conflict cu Rusia și în același timp România, ca stat vecin, are dreptul să-i fie respectate teritoriile.
16.3.2023
Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-000892/2023/rev.1
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Maria Grapini (S&D)
Recentele cutremure din Turcia și Siria au arătat cât de vulnerabili suntem în fața unor asemenea catastrofe naturale. Știm că sunt state din Uniunea Europeană care au un risc seismic ridicat și care în orice moment pot să fie expuse unor asemenea catastrofe naturale.
Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită să răspundă la aceste posibile catastrofe naturale, cauzate de cutremure, prin adoptarea unei politici pe termen lung care să ajute la consolidarea și renovarea imobilelor și totodată a infrastructurilor vulnerabile din statele membre.
Ce strategie are Comisia pentru a diminua impactul acestor posibile viitoare cutremure asupra clădirilor și a infrastructurilor vulnerabile, din statele membre?
16.3.2023
Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-000891/2023
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Maria Grapini (S&D)
În calitate de membră a Comisiei CONT și raportoare din partea grupului S&D pentru descărcarea de gestiune a Comisiei Europene privind exercițiul financiar 2021, vă adresez următoarele întrebări:
15.3.2023
Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-000881/2023
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Maria Grapini (S&D)
În sesiunea plenară de la Strasbourg din 13-16 martie 2023 a avut loc o dezbatere pe o temă importantă pentru cetățenii europeni -,,Modalitatea de asigurare a securității energetice în UE în 2023” la care doamna comisar Kadri Simson a răspuns la întrebările europarlamentarilor. Din păcate, răspunsurile au fost generale și nu s-a înțeles cum protejăm cetățenii de sărăcia energetică și prețurile mari la facturi. Solicitarea de a reduce consumul la nivelul cetățenilor nu trebuie să fie o soluție. Soluția trebuie să cuprindă măsuri de asigurare a cantităților necesare de resurse energetice și de a supraveghea piața energiei, astfel încât să nu se escaladeze prețurile. Trecerea la energie verde costă și trebuie făcută în ritmul în care există posibilitățile financiare ale fiecărei țări. Din aceste motive vă adresez întrebările:
1.3.2023
Intrebarea cu solicitare de răspuns scris E-000697/2023
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Maria Grapini (S&D)
Crearea coridoarelor de tranzit pentru transportul cerealelor ucrainene a afectat fermierii şi producţia internă din Romănia şi din multe alte state de tranzit din Uniunea Europeană.
Exporturile românești de cereale au scăzut pe măsură ce în țară a intrat o cantitate foarte mare de cereale din Ucraina, care, în loc să tranziteze România, au rămas aici la preţuri mult mai mici şi cu standarde de calitate inferioare celor din Uniunea Europeană.
Este imperativ ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie supuse controalelor sanitar – veterinare la vamă, pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei din Uniunea Europeană. Aceste produse agroalimentare, care provin din Ucraina, nu au aceleaşi standarde de calitate ca şi cele din Uniunea Europeană şi se ştie că aceste produse agroalimentare au limite diferite în ceea ce priveste folosirea pesticidelor, cu efecte grave asupra sănătăţii populaţiei din România şi Uniunea Europeană.
Până la ce dată va acorda Comisia Europeană aceste facilităţi privind eliminarea tarifelor vamale, tranzitul şi importul de produse agricole şi agroalimentare din Ucraina şi cum pot fi ajutaţi fermierii români şi din alte state membre ale Uniunii Europene, care au fost afectaţi de importul de cereale din Ucraina?
16.12.2022
Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-004097/2022
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Agnes Jongerius (S&D), Dennis Radtke (PPE), Nikolaj Villumsen (The Left), René Repasi (S&D), Marc Angel (S&D), Milan Brglez (S&D), Francisco Guerreiro (Verts/ALE), Aurore Lalucq (S&D), Sylvie Guillaume (S&D), Nora Mebarek (S&D), Vilija Blinkevičiūtė (S&D), Marianne Vind (S&D), Matjaž Nemec (S&D), Gabriele Bischoff (S&D), Monika Beňová (S&D), Kathleen Van Brempt (S&D), Anne-Sophie Pelletier (The Left), Dorien Rookmaker (ECR), Ernest Urtasun (Verts/ALE), Vera Tax (S&D), Manon Aubry (The Left), Dimitrios Papadimoulis (The Left), Leila Chaibi (The Left), Idoia Villanueva Ruiz (The Left), Eugenia Rodríguez Palop (The Left), Miapetra Kumpula-Natri (S&D), Dietmar Köster (S&D), Eric Andrieu (S&D), Andreas Schieder (S&D), Karsten Lucke (S&D), Maria Noichl (S&D), Günther Sidl (S&D), Özlem Demirel (The Left), Hannes Heide (S&D), Evelyn Regner (S&D), Mohammed Chahim (S&D), Malte Gallée (Verts/ALE), Paul Tang (S&D), Estrella Durá Ferrandis (S&D), Sirpa Pietikäinen (PPE), Ilan De Basso (S&D), Mounir Satouri (Verts/ALE), Elisabetta Gualmini (S&D), Monika Vana (Verts/ALE), Katrin Langensiepen (Verts/ALE), Matthias Ecke (S&D), Alicia Homs Ginel (S&D), Lara Wolters (S&D), Klára Dobrev (S&D), Brando Benifei (S&D), Margrete Auken (Verts/ALE), Yannick Jadot (Verts/ALE), Chris MacManus (The Left), Damien Carême (Verts/ALE), Lina Gálvez Muñoz (S&D), Carina Ohlsson (S&D), Cindy Franssen (PPE), Maria Grapini (S&D), Jens Geier (S&D), Heidi Hautala (Verts/ALE)
La 5 decembrie 2022, Comisia a primit o scrisoare deschisă din partea UNI Europa, Sindicatul European al Lucrătorilor din Sectorul Serviciilor. Scrisoarea a fost susținută de mai mulți deputați în Parlamentul European, din diferite grupuri politice, și solicită un angajament politic clar pentru a se asigura atribuirea contractelor de achiziții publice numai întreprinderilor care au acorduri colective. De asemenea, în scrisoare se solicita o inițiativă legislativă promptă.
Apelul respectiv reflectă faptul că, de prea multe ori, contractele de achiziții publice creează condiții de muncă precare și inechitabile pentru persoanele care lucrează în baza acestora.
Date fiind cele de mai sus:
6.12.2022
Intrebarea prioritară cu solicitare de răspuns scris P-003953/2022
adresată Consiliului
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Petar Vitanov (S&D), Sophia in ‘t Veld (Renew), Javier Moreno Sánchez (S&D), Brando Benifei (S&D), Juan Fernando López Aguilar (S&D), Jens Geier (S&D), Birgit Sippel (S&D), Gabriele Bischoff (S&D), Domènec Ruiz Devesa (S&D), Thijs Reuten (S&D), Mohammed Chahim (S&D), Agnes Jongerius (S&D), Elena Yoncheva (S&D), Sergei Stanishev (S&D), Milan Brglez (S&D), Nils Ušakovs (S&D), Eugen Tomac (PPE), Emil Radev (PPE), Vlad-Marius Botoş (Renew), Franc Bogovič (PPE), Matjaž Nemec (S&D), Kosma Złotowski (ECR), Ilhan Kyuchyuk (Renew), Marian-Jean Marinescu (PPE), Andrey Kovatchev (PPE), Claudia Gamon (Renew), Francisco Guerreiro (Verts/ALE), Eva Maydell (PPE), Tsvetelina Penkova (S&D), Iskra Mihaylova (Renew), Cyrus Engerer (S&D), Atidzhe Alieva-Veli (Renew), Beata Kempa (ECR), Leila Chaibi (The Left), Andrey Novakov (PPE), Josianne Cutajar (S&D), Radan Kanev (PPE), Monika Beňová (S&D), Robert Hajšel (S&D), Marc Angel (S&D), Ivo Hristov (S&D), Dan Nica (S&D), Maria Grapini (S&D), Rovana Plumb (S&D), Alex Agius Saliba (S&D), Eva Kaili (S&D), Tudor Ciuhodaru (S&D), Vilija Blinkevičiūtė (S&D), Isabel García Muñoz (S&D), Carmen Avram (S&D), Márton Gyöngyösi (NI), Andris Ameriks (S&D), Angel Dzhambazki (ECR), Andrey Slabakov (ECR), Sylvie Guillaume (S&D), Iuliu Winkler (PPE), Liudas Mažylis (PPE), György Hölvényi (PPE), Miriam Lexmann (PPE), Asim Ademov (PPE), Konstantinos Arvanitis (The Left), Petros Kokkalis (The Left), Biljana Borzan (S&D), Joachim Stanisław Brudziński (ECR), Katarina Barley (S&D), Alexander Alexandrov Yordanov (PPE), Leszek Miller (S&D), Romana Tomc (PPE), Bronis Ropė (Verts/ALE), Marina Kaljurand (S&D), Victor Negrescu (S&D), Ondřej Kovařík (Renew), Klára Dobrev (S&D)
Bulgaria și România au obligația legală de a pune în aplicare acquis-ul Schengen, cu excepția dispozițiilor referitoare la eliminarea frontierelor interne. Cele două state membre nu pot exercita clauze de participare sau de neparticipare și nu își pot asuma toate responsabilitățile pentru frontierele externe ale spațiului Schengen fără a beneficia de avantajele oferite de spațiul Schengen.
Bulgaria și România și-au îndeplinit cu succes procesele de evaluare Schengen în 2011, fapt recunoscut în mod corespunzător de Consiliu[1], dar nu s-a luat nicio decizie politică cu privire la ridicarea controalelor interne de peste 11 ani.
În acest context:
18.9.2022 |
Întrebarea prioritară cu solicitare de răspuns scris P-003101/2022 Pe măsură ce prețurile gazelor continuă să doboare recorduri din toate timpurile în Europa, toți ochii se îndreaptă către TTF, principalul punct de referință pe continent. În spațiul public au apărut suspiciuni că prețul gazelor a crescut din cauza nesupravegherii bursei virtuale TTF din Amsterdam, pe care operează și compania rusă Gazprom.
|
31.8.2022 |
|
Mai multe informații, întrebări cu solicitare de răspuns scris (inclusiv răspunsurile)
Cookie | Durată | Descriere |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |