Unul dintre cele mai importante rapoarte pe care le așteaptă Uniunea Europeană, privitor la instituirea programului Vama, de cooperare în domeniul vamal, o are drept raportor pe românca Maria Grapini.

Europarlamentarul și-a prezentat, miercuri seara, în plenul PE de la Bruxelles, viziunea despre documentul la care a lucrat îndelung și speranța că va fi votat în mandatul actual.

“Uniunea Vamală este un factor semnificativ de integrare și asta nu de un an sau doi, ci de zeci de ani. Acesta este printre puținele domenii care țin de competența exclusivă a UE, fără de care eliminarea frontierelor interne nu ar fi posibilă.

UE este cea mai mare piață comercială din lume și deține 15% din totalul schimburilor comerciale din lume. Iată de ce este important să avem o Uniune Vamală și să avem acest regulament. Competența exclusivă a UE atrage si responsabilitate în aceeași măsură. De aceea consider că regulamentul privind instituirea programului Vama, pentru cooperare în domeniul vamal, este foarte important.

În calitate de raportor, împreună cu colegii mei, am încercat să îmbunătățim propunerea comisiei. Doresc să mulțumesc si Comisiei pentru disponibilitatea de a discuta această propunere de regulament  si vreau să reamintesc faptul că acest regulament a pornit de la ideea că autoritățile vamale au un rol deosebit pentru că slujesc la protejarea intereselor financiare ale Uniunii și ale statelor membre, la existența unor competiții loiale, corecte, pe piața internă în raport cu competitorii din piețele interne. De asemenea, asigură protecția consumatorilor, protejează populația împotriva amenințărilor teroriste, sanitare, etc, de aceea autoritățile vamale joacă un rol deosebit în asigurarea integrității lanțurilor de Aprovizionare”, a spus Maria Grapini în plenul PE de la Bruxelles.

Europarlamentarul român e convins că viitorul sistem de control al importurilor ICS2 pentru gestionarea riscurilor vamale va contribui în mod decisiv la securitatea UE și a cetățenilor, dar și a întreprinderilor. Maria Grapini speră într-un buget important pentru un raport pe măsură.

“Avem din 2016 un cod vamal nou, dar din păcate știm că nu a reușit să elimine total procedurile pe suport de hârtie din toate statele membre. De aceea, este nevoie să avem un buget suficient pentru programul Vama și să nu mai amânăm implementarea. Doresc să multumesc colegilor raportori din umbră și membrilor comisiei IMCO pentru sprijin, vreau să atrag atenția Comisiei și Consiliului că regulamentul nu trebuie subfinanțat deoarece asa cum am arătat la începutul intervenției mele, autoritățile vamale au un rol multiplu cu impact major asupra funcționării pieței interne. Pentru a se asigura o eficiență maximă, Comisia ar trebui să coordoneze punerea în practică a programului Vama cu alte programe ale UE, cum ar fi programul Fiscalis, programul UE antifraudă, programul privind piața unică, programul de securitate internă și fondul de gestiune integrată a frontierelor. Ar trebui să ne asigurăm  că posibilul Brexit ar trebui să nu afecteze funcționarea prezentului regulament”, a mai spus raportorul raportului Vama, Maria Grapini.

Europarlamentarul român mizează pe asigurarea controalelor stricte la frontiere, prin utilizarea unor programe informatice de către toate statele membre.

“Reamintesc Comisiei că, pe 4 octombrie 2018, Parlamentul European a adoptat o rezoluție referitoare la combaterea fraudei vamale și protejarea resurselor proprii. Consider că este necesar să se țină seama de concluziile acestei rezolutii în punerea în practică a programului Vama. Până la urmă, funcționarea pieței interne depinde foarte mult de funcționarea Uniunii Vamale, de funcționarea programului Vama. Sper că veți ține cont de recomandări si sper ca programul Vama să fie votat în acest mandat!”, a conchis europarlamentarul Maria Grapini, în plenul PE de la Bruxelles.