[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]
Stimată Doamnă/Domn,
Urmare mesajului pe care l-aţi adresat doamnei Ministru Maria GRAPINI referitor la consecinţele ordinului comun semnat de Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministrul Sănătăţii, apreciem că se impun o serie de clarificări necesare.
Ordinul mai sus menţionat, recent publicat în Monitorul Oficial, se referă exclusiv la încadrarea în grad de handicap a persoanelor adulte şi nu se referă în nici un caz la copii, astfel cum regretabil a fost prezentat în cursul zilei de ieri pe mai multe canale de televiziune.
Prin modificările şi completările aduse reglementărilor mai vechi în acest domeniu nu este afectată în nici un fel încadrarea în grad de handicap a copiilor cu dizabilităţi, legislaţia aplicabilă acestora rămânând neschimbată, la fel ca şi drepturile acordate în prezent acestora.
Menţionăm în acest context că pentru copii, criteriile de încadrare în grad de handicap sunt realizate în baza unui alt ordin decât cel la care s-a făcut referire în materialele de presă, respectiv Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al secretarului de stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie nr. 725/12709/2002, modificat prin Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr. 762/2260/2012.
În acest context, vă asigurăm că problematica copiilor cu dizabilităţi este un domeniu de interes prioritar pentru MMFPSPV, și purtăm un dialog permanent cu toate organizațiile neguvernamentale implicate în această cauză. Toate măsurile care sunt adoptate pentru această categorie vulnerabilă sunt luate în urma consultării cu aceste organizații pentru a răspunde cât mai bine necesităților copiilor, în spiritul respectării tuturor drepturilor și intereselor lor. Acest proces continuu de consultare cu societatea civilă este valabil pentru elaborarea tuturor actelor normative și măsurilor pentru toate categoriile vulnerabile din competența ministerului muncii.
Totodată, nu pot să nu constat practica profund regretabilă a unor medii de informare de a lansa știri alarmiste și comentarii tendențioase, care de dragul creșterii audienței inflamează opinia publică cu subiecte profund emoționale, dar care de multe ori nu țin cont de realitate și adevăr. Atașez și răspunsul dat publicației care a pus în circulație această gravă confuzie, pentru a clarifica și chestiunile legate de tinerii cu tulburări din spectrul autist care depășesc vârsta de 18 ani.
Asigurându-vă de toată considerația noastră, vă rugăm ca pe viitor să ne contactați direct pe adresa relatiicupublicul@mmuncii.ro pentru orice chestiune din sfera de activitate a Ministerului Muncii, Protecției Sociale, Familiei și Persoanelor Vârstnice.
Cu mult respect,
Iolanda Stăniloiu
Consilier
Cabinetul Ministrului
MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ȘI PROTECȚIEI SOCIALE
Str. Dem. I. Dobrescu nr. 2-4, sectorul 1, Bucureşti
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]