Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a avut, în aceeași zi mare pentru România – generată de așteptatul anunț al președintelui Klaus Iohannis de revocare sau nu din funcție a șefei DNA – o întâlnire importantă cu conducerea Comisiei LIBE din PE, în cadrul căreia a pledat, din nou, cauza țării noastre, în patru puncte esențiale: toxicitatea protocoalelor secrete încheiate între instituții care niciunde în lume nu sunt partenere, nevoia unei Justiții eliberate de falsuri, probe contrafăcute, presiuni asupra martorilor, evidența realității românești de îndeplinire a tuturor condițiilor Spațiului Schengen, respectiv nevoia unei întâlniri urgente între toți actorii din Justiție.

“Am discutat astăzi (luni, 16 aprilie), la Strasbourg, cu șeful Comisiei Libe și cu coordonatorul Grupului S&D, încercând să explic faptul că în România mergem pe drumul bun, chiar dacă a fost deschisă cutia Pandorei, prin ieșirea în spațiul public a acordurilor secrete cu serviciile, a înregistrărilor din anchete. Am susținut că se va face curățenie în Justiție și în instituțiile statului! Acum… a apărut decizia președintelui Klaus Iohannis, ca o infirmare a faptului că e posibil ca cel care greșește să și plătească, indiferent de funcție! Nu am crezut niciodată că există persoane de neînlocuit, așa cum induce, acum președintele României! Nu înțeleg de ce președintele nu a ținut cont de toate greșelile doamnei Kovesi, morale și de management, și de ce nu a revocat-o! Nu este o decizie înțeleaptă, dar mai ales nu este una obiectivă! Am recitit Constituția și nu văd unde este scrisă atribuția Președintelui de a decide contrar propunerii ministrului Justiției? Suntem în anul Centenarului, pregătim preluarea președinției Europei, vom avea alegeri doi ani la rând (2019-2020), deci ar trebui să credibilizăm Justiția și toate instituțiile statului, pentru a fi, la rându-ne, credibili în fața propriilor cetățeni și în fața Europei!”, a declarat, de la Strasbourg, umanista Maria Grapini.

Europarlamentarul PPU-sl este în acord cu poziția ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a declarat, la un minut de la anunțul președintelui Klaus Iohannis, că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA.