Premierii ţărilor membre ale Grupului de la Vişegrad (V4 – Republica Cehă, Polonia, Slovacia şi Ungaria) au anunțat miercuri, 19 iulie, că l-au autorizat pe omologul lor slovac, Robert Fico, să discute, săptămâna viitoare, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre numeroasele reclamaţii legate de calitatea inferioară a produselor alimentare distribuite de companii occidentale în această parte de Europă, defavorizată vizibil într-un domeniu vital pentru consumatori.

Premierul slovac a declarat că locuitorii din statele membre ale Grupului se simt „cetăţeni de categoria a doua” din cauza „calităţii duble a produselor”, care, în opinia sa, contribuie la răspândirea neîncrederii în Uniunea Europeană.

Prim-ministrul ceh, Bohuslav Sobotka, a cerut, la rândul său, schimbarea regulilor la nivel european, iar șefa guvernului polonez, Beata Szidlo, a anunțat că Grupul de la Vişegrad va începe negocieri cu privire la angajaţii aflaţi în misiuni în străinătate.

Cel mai activ europarlamentar român, umanista Maria Grapini, a reacționat, în diverse și repetate ocazii oficiale, în PE, pe acest subiect, prin declarații acide și directe, România fiind, din nefericire, una dintre țările în care piața este invadată de falsuri, cu buna știință până la urmă și a Europei și a decidenților naționali.

Înainte de vacanța europarlamentară, Grapini a spus, în plenul PE:

“Este o certitudine: în țările din Est, sunt produse sub același brand, de calități inferioare, ori asta este o înșelăciune! Sunt membră a Comisiei pentru piața internă și de protecția consumatorilor și e de datoria mea să apăr consumatorul, dar aici este mult mai mult decât consumatorul! A vinde un produs care este mult inferior, dar are același brand, este o contrafacere până la urmă! Îi distrugem pe producătorii corecți! Pe de altă parte, consumatorul plătește un preț necuvenit! Nu oprim diversificarea, dar producătorul care vrea să vândă pentru o putere de cumpărare mai mică nu are decât să schimbe denumirea produsului, să pună alt  brand, nu să înșele! Cred că aici trebuie să intervenim cu o legislație unitară, evident europeană și cu autoritățile naționale. Dar, este clar acum că cei din Est sunt coșul de gunoi, cum de altfel s-a mai dovedit!”.

Miercuri, 19 iulie, după anunțarea reacției pertinente a celor patru state est-europene, europarlamentarul PPU-sl și-a reiterat nemulțumirea ce-i vizează direct și pe oficialii români.

“Grupul de la Vișegrad bate cu pumnul în masă, în privința standardelor duble la produsele alimentare. România, unde e, ce face, tace? Știm cu toții că suntem o țară măcinată de conflicte politice interne, inimaginabile pentru democrațiile sănătoase, văd că pe unii ziariști îi preocupă exclusiv can-can-urile mediatice, totuși suntem în stare să ne trezim la realitate? Vecinii noștri sar și își apără cetățenii, vehement și pertinent! Mâncăm prost și acceptăm dubla măsură. De ce? Consumatorii trebuie să fie pe primul plan, oricând, și în pline crize politice, și pe timp de liniște!”, a spus Maria Grapini.