UNTRR – Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România și IRU – Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere organizează, astăzi, 19 februarie, la București, Conferința internațională numită „Viziunea UE de decarbonizare a transportului rutier”, într-un moment fierbinte pentru breasla în cauză, cu o tematică pe măsură.

Așa cum se știe, în acest moment, în Uniunea Europeană, se duce o luptă dură între Est și Vest, pe tema pachetelor de mobilitate, a propunerilor legislative ce vizează emisiile de CO2 sau pe subiectul taxării infrastructurii rutiere.

Cel mai asumat europarlamentar, pro drepturi ale transportatorilor români și est-europeni, în toată această perioadă, a fost Maria Grapini. Umanista a intervenit de nenumărate în plenul Parlamentului European, în Comisia TRAN (din care face parte), în numeroase întâlniri oficiale de la Bruxelles, a fost chiar în mijlocul transportatorilor, la recentul protest din fața PE, asumându-și rolul de negociator pertinent, într-o problemă grea și complexă a momentului.

În această idee, UNTRR și IRU au nominalizat-o pe umanista Maria Grapini drept vorbitor principal în cadrul evenimentului de la București. Organizatorii așteaptă vești proaspete dinspre Bruxelles și schițarea, împreună cu Maria Grapini, planului de acțiune imediat.

Conferința va mai încerca, în cadrul unor sesiuni interactive, să abordeze provocările cu care se confruntă industria de transport rutier în identificarea celor mai bune modalități de reducere a emisiilor de CO2. Provocarea reducerii emisiilor și trecerea la un transport mai curat reprezintă schimbări importante cu care se confruntă astăzi toți operatorii de transport. Legislația greoaie, solicitările din partea expeditorilor și insecuritatea combustibilului aduc tot mai mult această provocare în rândul preocupărilor majore ale operatorilor de transport, dar această provocare aduce și oportunități de reducere a costurilor prin reducerea consumului de combustibil – este opinia transportatorilor români și est-europeni.

Alături de umanista Maria Grapini, la conferința internațională sunt prezenți delegați ai Comisiei Europene – DG MOVE, ai asociațiilor europene de transport și logistică, delegați ai transportatorilor rutieri din România și din Estul Uniunii Europene.