Finalul săptămânii a fost unul plin pentru umanista Maria Grapini, în urbea ce i-a devenit casă de peste 30 de ani, pentru că Timișoara a cerut-o și obținut-o drept invitat special, în cadrul unor evenimente inedite.

Unul dintre acestea s-a derulat în sala festivă a Colegiului Tehnic Emanuel Ungureanu și a fost girat de prestigiosul post de media, Radio France International. Managementul RFI a decis ca europarlamentarul PPU-sl să le vorbească, în transmisie live, elevilor și profesorilor, despre digitalizare și inteligență artificială, subiecte pe care Maria Grapini le dezbate frecvent la Bruxelles sau Strasbourg, în cadrul comisiilor PE din care face parte, teme de importanță majoră pentru Europa și întreaga lume.

RFI Romania este un post de radio care desfășoară un proiect al Biroului de Informare al Parlamentului European cu privire la informarea elevilor despre activitatea europarlamentarilor. Unii dintre elevii participanți la emisiunea de vineri tocmai s-au întors din stagii Erasmus și sunt foarte bine pregătiți în domeniul tehnic.

Tema emisiunii, de altfel provocatoare – Inteligența artificială, aliat sau inamic?- a fost aleasă de RFI pentru că mulți dintre elevi țintesc spre automatizare, alții  spre posturi de lucrători comerciali (au și burse din partea supermarketurilor), tema putând fi abordată din mai numeroase unghiuri.

Umanista Maria Grapini a dezvoltat în fața elevilor și profesorilor dilema ridicată de RFI, dacă ar trebui să ne temem de roboți, de faptul că automatizarea ne răpește locurile de muncă, susținând un punct de vedere echilibrat și realist: avem nevoie de nou, neomițând din calcul, niciodată, tradiționalul. Cele două se pot îmbina perfect, cu inteligență. Europarlamentarul i-a sfătuit pe elevi să-și aleagă meserii potrivite pasiunii lor în primul rând, apoi cererii de pe piață, pentru că succesul în viață se obține făcând foarte bine ceea ce-ți place!

Surpriza Mariei Grapini pentru elevii Colegiului Tehnic Emanuel Ungureanu a fost imensă: cei mai buni dintre ei (primii trei din fiecare clasă), așadar premianții școlii, în număr de 18, vor pleca la Bruxelles, într-o excursie oferită de umanistă, pentru a vedea modul în care se lucrează la Parlamentul European. Modelul oferit de Maria Grapini va fi unul de reținut, în condițiile în care românca are săptămâni în șir în care stă și 12 ore în dezbateri și ședințe de plen.

Mai mult, Maria Grapini a oferit și premii în bani pentru cei mai buni dintre cei buni, șase elevi ai Colegiului numărându-se printre cei mai fericiți de evenimentul desfășurat în școala lor!

Perspectiva inovativă a zilei a continuat, pentru europarlamentarul PPU-sl, în Piața Victoriei din Timișoara, unde a avut loc o demonstrație a producătorilor autoturismelor cu hidrogen. Maria Grapini n-a avut nicio reținere în a bea din apa ce rezultă din evacuare! Umanista i-a invitat și pe reprezentanții firmei producătoare, la Bruxelles, pentru discuții concrete, în sensul dezvoltării acestei piețe moderne și nepoluante de automobile.