Prelungit până în miez de noapte, plenul PE de la Strasbourg a ascultat-o, luni, 10 septembrie, pe românca Maria Grapini, într-o intervenție directă la adresa declarațiilor recente ale comisarului european, Günther Oettinger, vicepreședinte al Comisiei Europene, cu privire la țara noastră. Oettinger a atacat dur România și încă trei state membre, aruncând în spațiul public afirmația că suntem un pericol major pentru proiectul european.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a cerut cuvântul și și-a apărat țara. Umanista a evocat trecutul și prezentul proeuropean al României, neomițând să-l sancționeze verbal pe vicepreședintele CE.

 „Pentru mine este surprinzător că un înalt demnitar, un înalt reprezentant al Comisiei, într-un spațiu public, într-o întâlnire oficială, acuză și anunță pericolul de moarte pentru UE, din cauza unor state membre, printre care și țara mea, România! Sigur că am fost întrebată, acasă, ce se întâmplă, care sunt cauzele pentru care domnul comisar pune pe lista celor patru state membre și România. România, după cum știm, este o țară proeuropeană, suntem în topul țărilor cu cetățeni care doresc proiectul european.

Cer această explicație domnului comisar, pentru a spune, la rândul meu, cetățenilor de ce România dorește să distrugă Uniunea Europeană?! Am fost printre țările fruntașe, participante la programul Frontex, la toate programele inițiate de UE. Care este motivul? Eu cred că a fost inadecvată exprimarea domnului comisar, ca să nu spun iresponsabilă, acum, când suntem în preajma alegerilor europene – doar dacă-și face campanie! – și avem nevoie de unitate în UE!”, a declarat Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg.