Europarlamentarul român, Maria Grapini, a decis să redacteze o nouă scrisoare oficială, adresată președintelui Consiliului European, Donald Tusk, prin intermediul căreia îi cere liderului european să-și respecte promisiunile date privind intrarea României în Spațiul Schengen. Tusk a declarat în decembrie anul trecut că țara noastră trebuie să aibă acces în Schengen.

Scrisoarea inițiată de către Maria Grapini a fost co-semnată de 15 eurodeputați români.

“Noi, în calitate de membri români în Parlamentul European, solicităm Consiliului Uniunii Europene să decidă în favoarea aderării României la spațiul Schengen, ținând seama de faptul că România îndeplinește condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen – fapt recunoscut de toate statele membre ale UE Statele membre și incluse în concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011.Prin urmare, vă cerem să aduceți cererea noastră în atenția membrilor Consiliului European și să le solicitați  să ofere orientări politice pentru o decizie legislativă rapidă în cadrul Consiliului Uniunii Europene.

Cei mai înalți reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European și ai dumneavoastră, domnule președinte, care reprezintă Consiliul European, au declarat în mod public, oficial și în mod repetat, că România îndeplinește toate condițiile necesare pentru aderarea la spațiul Schengen”, se arată în scrisoarea inițiată de europarlamentarul Maria Grapini.

Mai mult, Maria Grapini și co-semnatarii documentului oficial îi reamintesc președintelui Consiliului European că românii au dreptul să călătorească fără restricții și controale suplimentare între frontierele Uniunii Europene ca și ceilalți cetățeni ai statelor membre, iar companiile românești au dreptul să concureze liber și fără restricții pe piața unică europeană.

“În acest sens, semnatarii se angajează să susțină intens și transparent, în cadrul instituțiilor și familiilor politice europene, aderarea efectivă a României la spațiul Schengen până la 31 decembrie 2019”, se încheie scrisoarea inițiată de către Maria Grapini.

Europarlamentarul nu este la primul demers oficial privitor la subiectul Schengen, pozițiile și scrisorile oficiale adresate tuturor liderilor europeni fiind de notorietate.