Daca as crede ca cifra 13 aduce ghinion, as zice ca Romania este o tara a cifrei 13. Eu nu cred insa in superstitii, cred in ceea ce vad, constat si verific. Din pacate, azi cind este prima zi de scoala, multe scoli sunt in situatia de a nu-si putea primi copiii, profesorii merg cu fluturasii de salariu in piept, parintii (multi dintre ei) nu au putut cumpara uniforme, incaltaminte si rechizite, unele clase au ramas fara profesorii care au renuntat sa faca naveta la 100 de km si sa primeasca 700 de lei. In judetul Timis conflictele sunt mai mari: directori numiti politic peste directorii avizati de inspectorat (ex. scoala VLAD TEPES, poate nume predestinat), la Peciu Nou se aduna elevii si din alte sate limitrofe pentru ca s-au desfiintat scolile, printre care si scoli care tocmai se renovasera pe bani europeni, iar acum elevii merg in schimbul II la scoala, facind naveta la Peciu Nou (metoda este generalizata la nivel de tara).
Dar ministrul invatamintului iese zimbind pe ecrane si ne spune ca a reformat sistemul cum nu a mai fost pina acum!
Sistemul sanitar este la fel, blocat, dar il auzeam zilele trecute pe presedintele Casei Nationale de sanatate ca el gestioneaza bine banii privati, bani care sunt colectati de la noi, muritorii de rind, toti cei care platim asigurari de sanatate, dar nu beneficiem de tratament si servicii medicale. Era foarte violent in limbaj si se lauda ca pe el l-a numit domnul Boc. De ce oare, daca el gestioneaza banii nostri? De ce nu ne da socoteala noua ce face cu ei? De ce mai exista o Casa Nationala, daca avem case judetene si ne laudam ca avem descentralizare? De ce nu deconteaza angajatorilor concediile de boala de zeci de luni?
La partea economica, ce sa mai spun? Ati vazut cum s-au depus proiectele pentru finantare europeana in data de 6 septembrie? La ora de incepere, 9, erau deja proiecte inscrise, dupa care intr-o SECUNDA s-au inscris inca 10!
Si ca sa fac o imagine completa, aseara am aflat ca disputa de 9 ani pe evacurea in mod necinstit a unor bieti pensionari de catre un avocat care „si-a procurat” imputerniciri de la asa-zisi proprietari (oricum despagubiti in bani de statul roman), s-a incheiat cu inca o aminare a pronuntarii!
Oare cit sa mai acceptam sa traim intr-o tara a neregulilor, a incompetentei, a hotiilor, a nedreptatii ?
Eu cred ca fluieraturile adresate „oficialilor”, la diverse actiuni, pot fi un inceput!
Noi cei multi, care acum nu avem reprezentare, trebuie sa ne unim si sa avem incredere ca se pot schimba regulile jocului, daca schimbam oamenii. Eu vreau sa traiesc intr-o tara in care sa fiu condusa de un sistem transparent, dupa reguli clare si egale pentru oricine, nu de oameni care decid in functie de starea lor de buna dispozitie, orgoliu sau inconstienta!
Astept o opozitie unita pentru a putea schimba guvernarea si apoi o populatie unita pentru a alege alt parlament si alt presedinte.
Cu stima,
Maria Grapini