Centrul Kaneff  din cadrul prestigioasei Universități din Ruse va fi, vineri, 20 octombrie, locul de desfășurare al Forumului transfrontalier România-Bulgaria, centrat pe dezbaterea importantă “De zece ani în UE. Calea de urmat”. Moderată de către jurnalistul, prezentatorul și producătorul bulgar, Martina Gancheva, vorbitoare fluentă de limba română, conferința transfrontalieră va reuni nume importante din cele două țări, europarlamentari, experți, profesori universitari.

Forumul este organizat pe două paneluri ce ating subiecte fierbinți ale momentului prezent pe care îl traversează UE, dar și particularități specifice relației României și Bulgariei cu Uniunea Europeană:  Zece ani de la aderarea Bulgariei și României la UE: avantaje, lecții învățate și perspective de viitor, care este impactul aderării la UE asupra Bulgariei și României?, care au fost beneficiile și punctele nevralgice ale aderării?, care sunt principalele provocări cu care se confruntă UE?, cum se pot folosi instrumentele președinției Consiliului pentru a influența cursul evenimentelor?, sunt administrațiile celor două state membre pregătite pentru a prelua președinția?, ce viitor există în privința Mecanismului de Cooperare și Verificare?, ce priorități politice au Bulgaria și România în următoarea decadă?

România și Bulgaria se pregătesc pentru a prelua, în perioada următoare, președinția rotativă a Consiliului UE (Bulgaria – de la 1 ianuarie la 30 iunie 2018, România – de la 1 ianuarie 2019 la 30 iunie 2019), perspective care, de asemenea, vor fi dezbătute la Ruse.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, va participa la evenimentul important din Bulgaria și va avea intervenții într-unul dintre paneluri. Maria Grapini s-a făcut remarcată prin pozițiile ferme, privind subiectele accesului la spațiul Schengen, respectiv ridicarea MCV-ului, în privința României și Bulgariei. La Ruse, umanista le va reconfirma, pledând pentru o decizie corectă și obiectivă a statelor membre, în condițiile în care, în opinia sa, ambele țări îndeplinesc criteriile de aderare, respectiv anulare a interdicției MCV.

“Voi propune, de asemenea, să avem drept prioritate comună cea legată de interconectivitate și infrastructură dezvoltată, pentru un transport eficient și sigur, pe toate palierele: rutier, pe calea ferată, maritim și fluvial”, a declarat Maria Grapini.

Forumul transfrontalier va avea și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu participanții din sală, pentru stabilirea unui dialog între aceștia și speakeri.

Evenimentul va fi deschis de către guvernatorul regiunii Ruse, Galin Todorov Grigorov și de reprezentanții Birourilor de Informare ale PE, în România și Bulgaria.