Locul Romaniei a fost si este in Europa. Aici este si viitorul ei. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa idealizam occidentul. Geniul fiecarui popor sta in a sti sa folosesti propriile mosteniri, sa le adaptezi in integrarea intr-un ansamblu mai mare, protejindu-ti proprii cetateni.
Dar sa ne uitam la actualul regim! Ce face el?
Calca in picioare limba romana, demnitatea romanilor, traditiile, cultura si istoria. Faptul ca, institutional, alesii poporului nu au adoptat o rezolutie de condamnare a gestului de tradare nationala al individului (si al celor care l-au aparat) care a „spinzurat” public un erou national, poate fi un argument. Dar, din pacate nu este singurul. Sub presiunea lucrurilor grave care se intimpla zi de zi in viata romanilor (ultimul fiind cel legat de siguranta asistentei medicale) lasam sa treaca nesanctionata atitudinea de vindere de neam de catre presedinte si PDL, care a dat cel mai catastrofal guvern. Iata, se pregateste votarea legii minoritatilor nationale. Am intrebat un parlamentar PDL public, la o emisiune, sa spuna care este urgenta aprobarii in parlament a acestei legi si nu a stiut sa spuna macar un articol care sa motiveze urgenta. Vom avea romani care nu vor putea vorbi romaneste cu autoritatile locale, vom avea copii, tineri care nu vor invata limba romana, vom avea romani care vor merge cu translator la medic.
De ce nu putem fi ca Franta sau ca alta tara, care isi impune limba materna ca limba obligatorie de studiat si vorbit in institutiile publice?
De ce, dupa 21 de ani de democratie, trebuie sa avem o organizatie neguvernamentala pe criterii etnice (UDMR) care sa dicteze, sa impuna regulile de viata a 21 de milioane de cetateni, desi ei nu au decit 6%?
Eu cred, ca un om optimist, ca a apartine occidentului nu inseamna sa luam numai lucrurile rele, sa acceptam impuneri fara noima, ci inseamna sa jucam un rol in ansamblul continental, fara a ne dizolva traditiile, istoria, cultura si valorile.
Dar pentru asta trebuie schimbat acest regim nociv.
Neagu Djuvara, in cartea sa „O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri ” spunea: „Un regim in care minciuna a fost ridicata la rangul de metoda de guvernare, in care teroarea a dezvoltat lasitate la cei mai multi si eroismul imprudent la citiva, in care delatiunea a fost considerata virtute, in care furtul, nu numai din bunul statului dar si din al vecinului, a sfirsit prin a parea legitim din cauza privatiunilor permanente si a exemplului de inselaciune venit de sus in jos, un asemenea regim nu poate sa nu lase urme profunde in mentalitati si comportamente.”
Pe plan politic ar trebui dezvoltat un regim parlamentar civilizat, moral, profesionist, pentru a da incredere oamenilor ca se poate sa schimbam comportamente si mentalitati.
Cum???
Doar prin IMPLICAREA celor care inteleg si respecta regulile democratice si prin excluderea de la actul de decizie a celor lasi, imorali, incompetenti, hoti si fara Dumnezeu.
Democratic putem face acest lucru la vot! Totul depinde de cei multi, de cetatenii acestei tari oriunde s-ar afla!