Pe 24 februarie e ziua lui Dragobete, numit și Năvalnicul, Logodnicul Păsărilor sau Cap de Primăvară. Dragobete e un fecior chipeș și puternic, ce ne aduce iubirea in casă și in suflet.

Preluat de la vechii daci, Dragobetele s-a transformat în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în această zi, iubire care ține tot anul.

În mitologia dacilor, Dragobetele era peţitorul şi naşul animalelor, cel ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor. Exista credința că în această zi și păsările ne-migratoare se strângeau în stoluri, ciripeau, se împerecheau și începeau să-și construiască cuiburile. Aceasta tradiție s-a extins treptat până în rândul oamenilor și a dat naștere unor obiceiuri specifice românilor.

Se povestește că fetele şi băieţii se adunau în jurul focurilor aprinse pe dealurile din jurul satelor si discutau, glumeau și cochetau. Spre prânz, fetele coborau în fugă spre sat; fuga în unele părți era denumită „zburătorit”. Fiecare băiat urmărea fata care îi căzuse dragă; dacă o ajungea, urma sărutul în văzul tuturor. De aici vine zicala: „Dragobetele sărută fetele!”

La mulți ani şi multă iubire tuturor românilor!