Ziua Mondială a Sănătății se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în anul 1948. Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună, să conștientizeze că sănătatea este vitală, la orice vârstă, că trebuie asigurată de stat și prețuită de oameni. Dacă anul trecut, tema internațională a fost depresia, în 2018 ea se marchează sub sloganul “Sănătate pentru Toți”, evidențiind accesul tuturor la servicii esențiale de sănătate.

Umaniștii conduși de Maria Grapini, din organizații PPU-sl din întreaga țară, de Tineret, Femei, Seniori sau de profil, cum este Asociația Pacienților din Timiș, conferă o importanță reală zilei de 7 aprilie, pentru că, așa cum a declarat repetat Grapini, “nu putem avea o țară puternică fără un popor sănătos!”.

Europarlamentarul PPU-sl și-a format oamenii în acest crez, umaniștii îl promovează peste tot, ori de câte ori au ocazia. Aici sau la Bruxelles, Maria Grapini a ridicat permanent problema sănătății, punctând ecuația injustă vest-europeană în contrapondere cu cea est-europeană, dificultățile reale pe care le au statele mici în a le asigura cetățenilor accesul la servicii medicale performante, sincopele în asigurarea medicamentelor compensate sau gratuite, lipsa unor medicamente vitale de pe piață, din cauza luptelor existente între giganții farmaceutici, dramele reale pe care le trăiesc mulți din familiile cu bolnavi cronici, puși în imposibilitatea de a-i trata, de a le proteja viața.

Foarte multe dintre structurile județene sau locale umaniste au în componență medici, foarte mulți dintre aceștia s-au implicat și se implică în sprijinul cetățenilor. Președinta Asociației Pacienților din Timiș, Mariana Chiseliță, se ocupă de conștientizarea privind importanța prevenției, dar si cu programe concrete ce vizează drepturile privind asistența sanitară. Periodic, Mariana Chiseliță se adresează autorităților cu solicitări privind îmbunătățirea asistenței pacienților.

Cazurile, situațiile grave sunt transmise Mariei Grapini care, la rându-i, le prezintă oficialilor europeni din Parlamentul European și Comisia Europeană.

Și anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătății, umanista a transmis un mesaj românilor.

“Sunt președinte de onoare al Asociației Pacienților din Timiș și cunosc foarte bine problemele de sănătate cu care ne confruntăm toți românii până la urmă. Suntem înainte de Sfintele Sărbători de Paști și merită să fim atenți la sănătatea noastră, pentru că este cel mai de preț lucru pe care îl avem, pe care trebuie să-l ocrotim! Pentru noi, umaniștii, sloganul Zilei Mondiale a Sănătății – Sănătate pentru Toți – nu este doar un slogan! Ne implicăm în acțiuni de informare și conștientizare, pentru că prevenția este vitală! Mă lupt în PE pentru ca și românii să poată avea acces la cele mai moderne tratamente, în spitale curate și sigure, prin programe pe care și țara noastră le poate accesa, așa cum au procedat și alte state europene. Trebuie să ne unim cu toții, în acest an memorabil pentru România, să luptăm împreună pentru sănătatea noastră, căci luptăm pentru viața noastră!”, a declarat Maria Grapini.