Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, i-a transmis, joi, 17 ianuarie, o scrisoare deschisă președintelui României, ca urmare a atitudinii generale pe care o are Klaus Iohannis față de solicitări oficiale, față de situații evidente din societate, față de oameni, legi și demersuri obligatorii.

Înainte de preluarea Președinției Consiliului European, Klaus Iohannis a fost prezent în plenul Parlamentului European pentru a prezenta viziunea despre viitorul Europei. Ulterior, șeful statului a primit numeroase întrebări, în scris. Maria Grapini a declarat, atunci, că i-a transmis o listă de subiecte și teme la care acesta, însă, nu a dat curs nici până în prezent, încălcând,  în opinia umanistei, legea existentă privind solicitările oficiale de răspuns.

Ca atare, joi, europarlamentarul i-a transmis o scrisoare deschisă, tranșantă și directă.

“Apelez la această scrisoare deschisă și vă cer, domnule Președinte, să înțelegeți că Președinția Consiliului European este a tuturor românilor, și nu a Guvernului! Nu împiedicați Executivul, direct sau prin interpuși, nu frânați programul pregătit de acesta cu o consultare largă! Nu confiscați Președinția Consiliului European pentru obiective politice personale! Maturizați-vă! Românii nu mai vor conflicte instituționale! Ei vor și speră la o Românie unită, vor o Românie cu instituții corecte și transparente, cu angajați pe măsură, puse și puși în slujba cetățenilor! Puneți punct răfuielilor instituționale pentru interese personale si lăsați Guvernul să lucreze!

Ați blocat nepermis de mult, dincolo de orice logică, dintr-o ambiție pe care nimeni nu o înțelege, nominalizarea miniștrilor, v-ați opus luni de zile schimbării șefei DNA, faceți același lucru și cu propunerea de schimbare a procurorului general. Vă comportați imatur politic, sfidând legislație, bun simț și o țară întreagă!

Vă întreb, domnule Președinte, acum când avem deciziile Curții Constituționale și verdictul clar de ilegalitate a protocoalelor, când aflați că sute, poate mii, de oameni, au suportat injustețea procurorilor, nu vă dați seama că ați greșit? Și cât de mult? Aștept răspunsurile, domnule Președinte, la toate întrebările pe care vi le-am adresat: și prin intermediul scrisorii transmise și prin cel al acestei scrisori deschise! Ele sunt pentru români și sunteți obligat să le dați, dacă nu din conștiință, atunci în baza legii pe care trebuie să o respectați…chiar și dumneavoastră!”, a scris Maria Grapini în scrisoarea deschisă, adresată președintelui României.