Tema dublelor standarde la produsele alimentare devine din ce în ce mai fierbinte, pe zi ce trece. Reacțiile internaționale, îndeosebi ale blocului est-european, sunt pertinente, acide și ferme. Cea mai percutantă poziție publică a avut-o Grupul de la Vișegrad, odată ce premierii ţărilor membre l-au autorizat pe omologul lor slovac, Robert Fico, să discute cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre numeroasele reclamaţii legate de calitatea inferioară a produselor alimentare distribuite de companii occidentale în această parte de Europă, defavorizată vizibil într-un domeniu vital pentru consumatori.

Dinspre România, cele mai numeroase luări de poziție îi aparțin europarlamentarului PPU-sl, Maria Grapini. Săptămâna trecută, umanista a cerut ferm oficialilor țării noastre să intervină și să-și apere consumatorii.

 “Grupul de la Vișegrad bate cu pumnul în masă, în privința standardelor duble la produsele alimentare. România, unde e, ce face, tace? Știm cu toții că suntem o țară măcinată de conflicte politice interne, inimaginabile pentru democrațiile sănătoase. Vecinii noștri sar și își apără cetățenii, vehement și pertinent! Mâncăm prost și acceptăm dubla măsură. De ce? Consumatorii trebuie să fie pe primul plan, oricând, și în pline crize politice, și pe timp de liniște!”, a spus Maria Grapini.

Astăzi, europarlamentarul PPU-sl a revenit pe această temă, după ce, în media, au apărut numeroase plângeri din partea producătorilor autohtoni, chinuiți de ani de muncă, investiții și taxe, dar puși în imposibilitatea de a-și valorifica marfa pe piața internă.

“Vorbesc de oameni care au refuzat categoric să otrăvească produsele cu ierbicid, să le dea intermediarilor care, ulterior, ni le vând la prețuri și de zece ori mai mari, oameni care folosesc metodele bunicilor noștri – care n-au murit de cancere la stomac! – punând apă și bălegar, oameni care țin la sănătatea noastră, români care nu-și bat joc de munca lor și de românii lor, oameni ajunși la disperare… Pe ei trebuie să-i apărăm, pe ei trebuie să-i susținem! Dacă statul nu face nimic, măcar noi, românii, sa fim solidari! Cumpărați produse românești! Chiar de astăzi!”, a declarat Maria Grapini.