Adunarea Parlamentară Euronest este o instanță inter-parlamentară, cu sediul la Bruxelles, compusă din deputați din Parlamentul European și din cele cinci țări ale Parteneriatului Estic: Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaijanul. Adunarea este un forum pentru discuții, în contextul prelungirii participării la Parteneriatul Estic, ce joacă un rol major, din perspectiva acelor țări care ar putea dori să caute o integrare europeană cât mai mare, eventual chiar o candidatură la aderarea la Uniunea Europeană. Țările în cauză sunt Moldova, Ucraina și Georgia.

Între 30 octombrie și 1 noiembrie, la Kiev, în Ucraina, se desfășoară sesiunea ordinară a Euronest, cu o agendă foarte importantă.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, este membru al Delegatiei Parlamentare Euronest și al Comisiei Pentru Ocuparea Forței de Muncă și va participa la reuniunea de la Kiev.

În cadrul acestei sesiuni, se va dezbate și vota Raportul Situația femeilor pe piata muncii în țările semnatare ale Parteneriatului Estic, raport la care umanista este co-raportor.  Cel mai important pentru Maria Grapini este, însă, punctul fierbinte al ordinii de zi, privitor la dezbaterea pe tema noii legi a Educației din Ucraina. Legea a stârnit revoltă și controverse, în condițiile în care limitează drepturile minorității române la învățământ în limba maternă. În fapt, la insistențele Mariei Grapini și ale unui coleg din Bulgaria, s-a reușit impunerea pe ordinea de zi acest subiect, vital pentru respectarea drepturilor românilor care trăiesc în Ucraina!

Europarlamentarul PPU-sl a luat atitudine fermă, imediat după apariția legii, solicitând oficialilor români și diplomației noastre să iasă din…tăcere și să abordeze categoric și public această chestiune delicată. La Kiev, Maria Grapini îi va apăra, din nou, pe români!

Rezoluția care se va citi la Kiev se axează pe 15 puncte importante, dintre care 3 cheie: admiterea realității că învățarea limbii statului în care trăiești duce la coeziune socială, faptul că apartenența la o minoritate națională este factorul principal de identitate personală, respectiv principiul nediscriminării, concret recunoașterea și protecția efectivă a drepturilor persoanelor aparținătoare minorităților naționale. Euronest definește acest triumvirat drept conceptul conviețuirii! Rezoluția invocă, negru pe alb, nerespectarea acestor principii, odată cu adoptarea noii Legi a învățământului, obstrucționarea evidentă a minoritarilor în a-și vorbi/folosi/învăța limba, în școli, și exprimă, oficial, îngrijorare la nivel de UE. Euronest solicită revizuirea acestei atitudini, modificarea legii și respectarea tratatelor europene în această direcție de către statul ucrainean.

Cât despre Raportul ce se va vota la Kiev, în dosarul privind situația femeilor pe piața muncii din țările Parteneriatului Estic, Maria Grapini, a colaborat foarte bine cu Natalia Vaselova, co-raportor din Ucraina.

“Consider că textul pe care îl vom analiza este unul echilibrat. Principalele aspecte pe care ne-am axat vizează nevoia ca UE și partenerii din Europa de Est să recunoască în mod expres egalitatea de gen, ca o valoare comună fundamentală și s-o concretizeze în cooperarea lor. E important să se colecteze date armonizate privind situația femeilor din țările Parteneriatului Estic, în special prin introducerea indicelui privind egalitatea de gen, elaborat de Institutul European pentru Egalitatea de Gen. Apoi, independența economică, egalitatea de remunerare pentru muncă egală sau muncă de valoare egală, egalitatea în procesul de luare a deciziilor ar trebui recunoscute ca principii de conducere și priorități comune! Cerem sprijin și îndrumare pentru femeile antreprenor și atenție sporită pentru cele mai vulnerabile femei din societate! Milităm împotriva discriminării de orice tip și a compromisului!”, a declarat Maria Grapini.