În urmă cu trei ani, umanista Maria Grapini a reușit o performanță legislativă – așa susțin cei care iubesc valorile și tradițiile românești, și nu sunt puțini – prin statuarea Zilei Naționale a Portului Popular Românesc în a doua duminică a lunii mai, cu titlu de lege. În tot acest răstimp, europarlamentarul PPU-sl și-a croit în așa fel programul încât să poată fi în mijlocul timișorenilor, de ziua pe care cu mândrie o promovează peste tot, căci românismul trebuie purtat cu iubire și respect.

Timișoara a avut, astfel, evenimente emoționante și lume multă, dornică să-și arate, cu fală bine înțeleasă, costumul tradițional, întreg deseori, vechi de zeci de ani, ținut cu sfințenie în casele păstrătorilor de frumos și nerăbdător să fie arătat lumii, de Ziua lui națională!

Duminică, 13 mai, centrul Timișoarei a fost, așadar, în sărbătoare, căci Maria Grapini și echipa ei impresionantă de susținători, prieteni sau necunoscuți, au marcat sărbătoarea însemnelor sfinte românești, frumos, generos, emoționant. Într-o sală arhiplină, cu muzică, dans, istorie și mult spirit, timișorenii au fost… fericiți! Dar n-au fost doar ei, ci și semeni din Basarabia, Bucovina sau Serbia – prin Bunicuțele din Uzdin, cele care nu mai au nevoie de prezentare. Asociații profesionale, profesori, artiști, istorici, adulți, copii, mass-media, cu toții au asistat la o surpriză oferită de data aceasta umanistei: un întreg ansamblu de dansuri populare de la Școala Gimnazială Martin Șuboni din Jebel i-a făcut europarlamentarului PPU-sl o primire de zile mari! Îmbrăcați în călușari, copiii au cântat și jucat, încă de la intrarea în sala festivă, apoi au oferit un spectacol în aplauzele publicului, ridicat în picioare, la unison.

Maria Grapini le-a avut alături pe prof. Viorica Bălteanu, prof. Luciana Ianculescu, oameni de radio și tv, președinți de asociații care au drept menire păstrarea și transmiterea înspre generațiile actuale ale valorilor românești.

Vizibil emoționată de atmosfera creată de ziua pentru care s-a luptat atât, umanista s-a declarat fericită și mândră că Timișoara a pus, și în această a doua duminică a lunii mai, o pecete sensibilă în prezentul agitat și adesea rupt de rădăcini.

„Sunt născută la țară, am fibra unui țăran adevărat și sunt mândră de asta! Dumnezeu m-a ajutat să pot păstra tradițiile moștenite de la părinții mei, să nu le abandonez, să lupt în continuare pentru ele! Cred că noi, românii, trebuie să fim în primul rând uniți! Suntem în Anul 100 și merităm asta! Să lăsăm răul deoparte, ne îmbolnăvește sufletul. Tot ceea ce facem trebuie să fie din plăcere. Eu, de 40 de ani, așa procedez! Am speranță și optimism! Acum, aici, în această sală, sunteți o mică Românie…MARE! Vă felicit pentru ceea ce sunteți, sunt mândră să fim împreună, în număr atât de mare, de Ziua Națională a Portului Popular Românesc!”, a declarat umanista.

După o paradă ad-hoc a costumelor populare, la care a participat și o fetiță de doar câțiva ani, Maria Grapini și invitații săi au încins o horă adevărată, au cântat împreună și au simțit bucuria unei zile ce merită tot respectul. Felicitată de către prof. Bălteanu pentru implicarea nu doar spirituală, ci și financiară, în multe inițiative românești, păstrătoare de valori ale neamului, umanista a încheiat evenimentul cu promisiunea că, și anul viitor, Timișoara va scrie istorie contemporană  ce merită reținută.

„Cine n-are o Maria Grapini…să-și cumpere!”, a fost concluzia unei doamne venerabile de 80 de ani, purtătoare a unui costum popular de….fix 100 de ani!