[fusion_text]

Consiliul European s-a reunit, anul trecut, la Bruxelles, pentru a discuta despre cele mai urgente aspecte comunitare, legate de migrație, securitate și relații externe, dar şi perspectivele imediate de gestionare a Brexit-ului, în momentul în care Regatul Unit va depune notificarea de retragere din Uniune.

Europarlamentarul Maria Grapini a avut, joi, 18 ianuarie, o intervenţie în plen, pe tematica acestei reuniuni importante, desfăşurate în 15 decembrie 2016, intervenţie care a făcut o radiografie a momentului complex şi deloc uşor pe care îl traversează Europa. Maria Grapini nu s-a ferit să-şi arate rezervele în chestiuni concrete şi nici nu a ratat ocazia să puncteze, din nou, chestiunea sensibilă a spaţiului Shengen, din perspectiva României.

“Am ascultat astăzi punctul de vedere al celor trei instituții europene, Consiliul European, Comisia și Consiliul de miniștri. Constat o convergență în declarații, dar am o mare rezervă în a fi optimist, dacă mă gândesc la soluțiile pe care le-ați găsit în anii trecuți. Cred că trebuie acționat cu mai multă coerență și o viteză mai mare. Piața internă, reindustrializarea, apărarea comercială, IMM-urile, locurile de muncă, siguranța cetățenilor, sunt obiective necesare care au nevoie de măsuri eficiente. Nu avem încă o apărare comercială a pieței interne eficiente, sunt importuri de produse de proastă calitate de multe ori periculoase, iar IMM-urile sunt distruse de concurența neloială”, a spus Maria Grapini.

Europarlamentarul român a mai punctat problema siguranţei cetăţenilor europeni, precum şi primele efecte negative generate de ieşirea Marii Britanii din UE.

“Avem nevoie și de creșterea siguranței cetățenilor europeni alături de calitatea vieții oamenilor. Cetățenii noștri merită să trăiască în siguranță, dar pentru asta trebuie să găsiți soluții pentru migrație și teroriști. Legat de Brexit, este bine că declarați că veți veghea să se respecte cele patru libertăți cetățenești, dar aparițiile din presă arată că Marea Britanie a impus deja o taxă companiilor care angajează ,,străini”. Ce veți face? Marea Britanie este încă membră în UE și trebuie să respecte tratatul… Nu în ultimul rând, se impune rezolvarea  credibilităţii Uniunii Europene. Nu putem continua cu două Europe, Schengen și non-Schengen!”, şi-a încheiat intervenţia Maria Grapini.

[/fusion_text]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *