Vineri, 22 decembrie, la Timișoara, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației Patronale a Transportatorilor Europa, la cererea acestora din urmă, pentru o discuție extrem de actuală, în perspectiva iminentelor modificări ale Regulamentului privitor la transportatorii rutieri din Europa.

Reprezentanții APTE au insistat și au venit la Timișoara pentru a sta de vorbă cu umanista, recunoscută pentru lupta pe care o poartă în PE, pe acest subiect. Grapini i-a apărat în permanență pe transportatorii est-europeni, evident pe cei români în primul rând, într-un conflict inegal și inechitabil cu vest-europenii care dictează pe această piață extrem de importantă și de profitabilă economic. Bătăliile în Parlamentul European sunt dure, pentru că țările puternice nu-și doresc amenințat teritoriul din transport și fac presiuni inimaginabile împotriva celor care îi deranjează și le amenință profitul.

Recent, s-a adoptat modificarea Regulamentului specific, în sensul că toţi şoferii, în cadrul activităţilor de transport mărfuri şi persoane pe teritoriul UE intră sub incidenţa prevederilor detaşării. S-au adoptat şi câteva excepţii, unele bune, altele nu, dar și erori grave – așa cum susțin cei din APTE și din alte organisme naționale române de transport – deoarece legiuitorul UE, depășindu-și competențele, s-a extins prin legiferare și la teritoriul țărilor terțe pe care le traversează un vehicul de transport.

“Reglementările activităților pe teritoriul țărilor terțe NU ar trebui să intre în sfera de legiferare a instituțiilor centrale ale UE. E o gravă încălcare de competențe care trebuie remediată”, susțin reprezentanții APTE.

Liderii Asociației i-au cerut, în cadrul întâlnirii de la Timișoara, sprijin disperat Mariei Grapini, așa cum au făcut-o și cei din UNTRR, pentru că dacă nu se intervine rapid și prompt, la nivel de țară, industria românească va fi decimată !

Transportatorii și-au susținut, și vineri, punctul de vedere categoric, și-anume că transporturile rutiere în UE au fost îngrădite, odată ce Consiliul de Transport UE a aprobat, la începutul lunii decembrie, propunerile restrictive ale Alianței Rutiere a Statelor din Vestul UE, prin care transportatorii estici sunt trimiși acasă !

Vorbim, spre exemplu, despre reguli noi ale detașării la transporturile rutiere internaționale, cu exceptarea tranzitului și a transportului bilateral, definit extrem de restrictiv: în drumul spre țara de destinație și în drumul de întoarcere, se permite o activitate suplimentară de încărcare/descărcare în ambele direcții, fără a se încadra în regimul de detașare, sau zero la plecare și până la două (operațiuni) în drumul de întoarcere. Pentru toate celelalte tipuri de operațiuni, inclusiv pentru cabotaj, regimul de detașare integrală se aplică începând cu prima zi a operațiunii.

Restricționarea cabotajului prin introducerea unei perioade de „răcire” (cooling-off) de 5 zile înainte ca alte operațiuni de cabotaj să poată fi efectuate în aceeași țară cu același autovehicul. Această restricționare a cabotajului este o abatere a UE de la drumul spre piața liberă, susțin transportatorii români! Exemplele pot continua cu interzicerea efectuării perioadei de repaus săptămânal normal în afara cabinei autovehiculului, sau cu întoarcerea acasă a șoferilor cel puțin o dată la patru săptămâni.

La Timișoara, Maria Grapini le-a dat asigurări reprezentanților APTE că vor merge împreună la Bruxelles, odată cu reînceperea sesiunii Parlamentului European, pentru a susține cauza României. Până atunci, transportatorii reuniți în APTE vor elabora o listă de amendamente, numite compromisuri alternative, pe care umanista le va depune și citi în PE.

“Situația este extrem de gravă! România și țările est-europene sunt efectiv scoase din piață, prin noile prevederi ale Regulamentului pe transporturi! Alianța Rutieră a țărilor vestice face legea, Austria este un alt inamic declarat al pătrunderii esticilor pe piața vestică, este imoral și antieuropean! Mă voi implica în această problemă și voi apăra, cât pot, interesele transportatorilor români! Vom merge împreună la Bruxelles și nu ne vom lăsa intimidați nici de presiuni, nici de interese!”, a declarat, la Timișoara, umanista Maria Grapini.