Plenul Parlamentului European a dezbătut, miercuri, 18 aprilie, la Strasbourg, tema anului: Cambridge Analytica și Facebook, protecția datelor și viața privată a cetățenilor ca linie de apărare împotriva manipulării alegerilor. Intervențiile au fost aprinse și consistente, în condițiile în care s-a demonstrat că discuțiile sobre și sofisticate în jurul subiectului protecției datelor personale, purtate peste tot în lume, pe tonuri grave, rămân simple declarații atunci când un gigant internautic face legea, cum, când și cât vrea el, pentru că este de neatins.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a vorbit din nou la Strasbourg, punctând evidența: cine greșește, plătește! Simplu, fără prea multă filozofie, cu o condiție: să se dorească. Altfel, însăși democrația devine o țintă, ceea ce nu poate fi decât periculos pentru lumea întreagă.

„Este foarte bine că discutăm acest subiect, aici. Trebuie să-l tratăm într-un mod realist, nu este responsabilă o singură parte, nu numai Comisia poate să rezolve, nu numai autoritățile naționale, sigur și noi cetățenii. Ce așteptăm să ne spună în plus directorul Facebook, din moment ce a spus-o foarte senin în Congresul american ok, eu am creat Fb, dar fără niciun sistem de protecție, și datele mele sunt luate! Suntem în era digitalizării, vindem pe internet. În momentul în care noi punem condiții în piața internă, să avem siguranța produsului sau a serviciului pe care îl luăm, de ce nu putem să impunem și acestor platforme, acestor mari operatori pe internet să ne asigure că nu vând datele personale și le protejează? Iar dacă se întâmplă ce s-a întâmplat și acum, să fie un procent foarte mare din cifra de afaceri, să-i determinăm să respecte regulile, nu numai de etică, ci și de siguranță, pentru că aici vorbim de subminarea democrației!”, a declarat umanista Maria Grapini.