[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

Marți, 13 iunie, eurodeputații din PE au dezbătut un raport, sensibil pentru țările cu capacitate investițională redusă și cu PIB-ul pe cap de locuitor sub media UE – deci și pentru România – referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră, în perioada 2021-2030. Scopul demersului oficial european vizează realizarea unei uniuni energetice reziliente, cu respectarea angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris. Același raport prevede și modificarea Regulamentului UE nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, privind un mecanism de monitorizare și de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor informații relevante pentru schimbările climatice. Raportul complex va fi votat miercuri.

Până atunci, însă, europarlamentarii au depus și susținut amendamente pertinente care să reglementeze echitabil cerințe versus posibilități, în funcție de realitățile statului în cauză.

Umanista Maria Grapini a vorbit, marți, în plenul PE, din nou în favoarea României. Amendamentul europarlamentarului PPU-sl a fost semnat de 75 de colegi și susține, în principal, ca viitorul calcul al traiectoriei să inceapă din anul 2020, asa cum a solicitat Comisia, si nu din 2018 cum este in textul raportului. Problema emisiilor de gaze cu efect de seră este una majoră, afectează dramatic viața pe Terra, însă nu poate fi soluționată dacă se face abstracție de diferențele majore care există între statele membre și nici dacă se omit din ecuație două super puteri.

“Trebuie să finanțăm împădurirea, este normal să dorim protecția mediului, până la urmă vorbim de viața oamenilor. Ce ne facem însă cu țările mai sărace, care nu pot să atingă aceste nivele, ce facem cu poluatorii mari, SUA și China, ce vom face cu acordul TIPP dacă America nu va răspunde cerințelor de mediu, ce vom face cu competiția, cu industria europeană? UE nu este cel mai mare poluator! Cred că în toate acordurile comerciale trebuie puse aceste condiții de mediu, pentru că planeta trebuie salvată și nu putem decât prin măsuri corelate, Europa cu celelalte continente. Trebuie să existe măsuri care să sustină statele membre cu capacitate de investii redusă si care au PIB-ul/cap de locuitor sub media UE. Mediul ne interesează pe toti, însă nu poate fi doar UE responsabilă de viața planetei”, a declarat, in plenul PE, Maria Grapini.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *