[fusion_text]Maria Grapini: “Să rămânem uniți prin proiecte pentru oameni! Doar aşa vom fi o putere în lume!”
Parlamentul European a dezbătut, astăzi, în zi de sărbătoare pentru români, un raport extrem de important pentru întreaga familie comunitară, numit Starea Uniunii. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut o radiografie amănunţită a momentului dificil pe care îl traversăm cu toţii, discurs care a impresionat asistenţa.
Europarlamentarul român Maria Grapini a rămas cu o impresie pozitivă, declarându-se foarte plăcut surprinsă de “complexitatea, concreteţea si dominanta lui: solidaritate si coeziune”.
Juncker a atins şi punctat lucruri extrem de importante, ce pot fi transpuse în mai multe mesaje: Europa trebuie mai bine explicată, Europa nu trebuie să fie o uniformă pentru statele membre, trebuie sa trăim în diversitate, mulţi au uitat ce înseamnă să fii european, cetăţenii nu trebuie amăgiţi, justiţie pro drepturile omului, echitate salarială pentru poziţii similare, indiferent de statul în care lucrează, susţinerea artiştilor pentru că arta nu este un hobby, ci o profesie, susţinerea tinerilor care nu pot fi mai săraci decât generaţia părinţilor, neacceptarea realităţii că laptele este mai ieftin decât apa! Preşedintele CE a punctat insistent şi faptul că Europa înseamnă pace, 70 de ani de pace, când în lume sunt 40 de conflicte armate…
“Răspunderea este colectivă! Nu se poate continua cu sloganul Succesul este național iar eșecul european”, a mai spus Juncker.
Europarlamentarul român a simţit, evident, nevoia să intervină în dezbatere şi să-şi facă publică poziţia. Maria Grapini a pus din nou punctul pe I, în mai multe privinţe.
“Domnule preşedinte ,dragi colegi
Dezbaterea de astăzi era necesară mai mult ca oricând. Europa se află într-o criză profundă de imagine iar acest lucru face ca extremismul să ia amploare. Cetățenii din orice stat european privesc Europa prin prisma vieții lor, până la urmă. Îi mulţumesc colegului Giani Pittella pentru că, în discursul său, a precizat, la rându-i că este nevoie ca România, Bulgaria şi Croația să fie în spaţiul Schengen. De aceea este nevoie de măsuri pentru creșterea coeziunii sociale, a siguranței si calității vieții.
Domnule Juncker,
Comisia este privită de multe ori ca „vinovatul de serviciu” de către cetățenii care nu-şi pot da copiii la şcoală, de tinerii care nu au loc de muncă, de pensionarii care nu pot trăi cu pensiile mici, de IMM care sunt strivite de multinaționale. Înțelegerea greșită a rolului Comisiei vine şi din comunicarea defectuoasă .Aveti dreptate , Europa trebuie mai bine explicată!”, a declarat europarlamentarul român
Maria Grapini a dat asigurări, în finalul intervenţiei, că întreg corpul eurodeputaţilor marii familii comunitare doreşte să sprijine Comisia şi are drept unic ţel conlucrarea.
“Ajutati-ne să vă sprijinim. Fiţi mai transparenți! Ţineti cont de de rezoluțiile parlamentului si puneți accent pe investiții şi coeziune socială. EFSI nu şi-a atins scopul şi de aceea trebuie să schimbați regulile de cheltuire, ținând cont şi de regiunile subdezvoltate cu o capacitate administrativă redusă de a scrie proiecte. Să rămânem uniți prin proiecte pentru oameni! Doar aşa vom fi o putere in lume!”, a conchis Maria Grapini.
[/fusion_text]