Ediția a VII-a a manifestării internaționale dedicate reperului pur românesc – doina – Festivalul Doinelor s-a desfășurat, sâmbătă, 8 septembrie, în zi de mare sărbătoare pentru noi, într-o atmosferă extraordinară, la Muzeul Satului din Timișoara. Români sosiți din toată țara și-au dat, din nou, mâna cu frații lor din Banatul Sârbesc, dar și cu cei veniți din Europa sau chiar SUA și Canada, la o întâlnire  de suflet, plină de emoție, melancolie și patriotism pur.

Sărbătorită la scenă deschisă, de Sfânta Maria, umanista Maria Grapini – susținător permanent al Festivalului Doinelor – a strâns toată emoția transmisă de cei care i s-au adresat, mulțumindu-i pentru lupta sinceră pe care o duce în PE, pentru România, semeni de aici, sau de pretutindeni. Născută într-o zi de 7, aflată la ediția cu numărul 7 a festivalului, ca invitat special și coorganizator, Grapini s-a declarat din start „binecuvântată de Dumnezeu, fiind parte în astfel de evenimente!”.

Invitații care au umplut până la refuz foișorul din muzeu au ascultat poezii, doine din toate colțurile țării, mărturii ale românilor din Diaspora, convinși la unison că românul s-a născut credincios și va muri credincios. Un preot a binecuvântat evenimentul și le-a vorbit celor peste 100 de oaspeți despre credință, valori și simbolurile puternice ale României, printre care, pe un loc prețios, se regăsește doina.

În cuvântul adresat românilor de pretutindeni, adunați ca frații, la Timișoara, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a punctat esența.

„E foarte mare încărcătura sufletească de astăzi. Mă aflu printre românii noștri buni, demni, valoroși, iubitori de tradiții, păstrători de valori! Putem face o lume mai bună prin asemenea evenimente, vă mulțumesc pentru faptul că sunteți aici, e minunat să fim atâția oameni care ne iubim țara, portul, cântul, doina! Trebuie să fim uniți, în lumea asta globală, nu se poate altfel. Dacă, atunci când acționăm, acționăm cu sufletul, greșim mai puțin decât atunci când acționăm numai cu creierul! Cred în puterea noastră, în ideea de unitate, în puntea dintre generații, cred în țara noastră care sărbătorește 100 de ani, cred în români și în viitor! Să ne dea Dumnezeu dragoste de țară și putere să ne facem viața frumoasă!”, a declarat, la Timișoara, Maria Grapini.

Europarlamentarul umanist le-a mulțumit celor care au felicitat-o, aplaudat-o și i-au oferit flori, dăruindu-le, la rându-i, insigne cu Centenarul României.

Ediția a VII-a a Festivalului Doinelor a reconfirmat, sâmbătă, caracterul euroregional, importanța din comunitate – dat fiind numărul mare de oaspeți și vizitatori – credința până la urmă a faptului că doina vine din sufletul omului și își are leagănul sus, la cer.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol impresionant de muzică, doină și dans, pe scena Muzeului Satului urcând ansambluri de dansuri populare din toată țara, dar și din Serbia.