[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Moștenirea culturală imensă, prezentul alert și perspectivele pozitive evidente ale Balcanilor au fost temele incitante ale conferinței internaționale, organizate la Bruxelles, în Parlamentul European, de grupul S&D, prin europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, împreună cu trei colegi din Bulgaria, Grecia și Cipru. Evenimentul complex a cuprins o expoziție de fotografie, conferința, momente artistice, aplaudate la scenă europeană deschisă. Finalul a fost unul aparte, constând într-o seară culinară balcanică autentică, unde România a câștigat detașat.

De altfel, România a strălucit pe tot parcursul zilei de 10 ianuarie, iar Maria Grapini a avut toate motivele să se simtă mândră de inițiativa comună internațională din care a făcut parte, de succesul obținut, într-un prim eveniment major, din Anul Centenarului.

Umanista i-a avut alături, la Bruxelles, pe maestrul Nicolae Voiculeț, preot Patriciu Vlaicu, un grup inimos de studenți de la Universitatea Politehnica, mass-media regională și națională, colegi europarlamentari din întreg spectrul politic. O prezență importantă la eveniment a fost ambasadorul Luminița Odobescu, reprezentant permanent al României la UE. Sala din PE a fost ocupată în întregime, de profesori universitari, specialiști în problemele Balcanilor, istorici, oameni politici, din România, Bulgaria, Grecia, Cipru, dar și din state nebalcanice.

Evenimentul a debutat cu vernisajul expoziţiei fotografului bulgar Ivo Hadjimishev cu fotografii din Grecia, Bulgaria, România, Turcia, Albania, FYROM, Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina.

Cvartetul europarlamentar a oferit, ulterior, publicului o conferință interactivă, în care s-a vorbit în limbi balcanice, tocmai pentru a se da greutate acestei zone extraordinare a Europei, pe nedrept analizată, câteodată, exclusiv drept tensionată și agitată, în care s-au spus adevăruri care încă dor, în care s-a punctat ortodoxismul comun, dar și ambițiile decente ale unor popoare destul de greu încercate, dornice, nu de acum, ci de ani buni, de integrare europeană, cu păstrarea evidentă a specificităților naționale.

Maria Grapini a moderat partea referitoare la perspectivele Balcanilor, cu precizarea, din startul conferinței, că este un proeuropean convins, dedicat proiectului major girat de UE.

„Vreau să dăm un mesaj puternic, da, putem să trăim în diversitate, în unitate, dar în diversitate cu unitatea noastră! Trebuie recunoscută istoria zbuciumată a acestei zone, precum trebuie înțeles că viitorul statelor din Balcani este alături de Occident. Balcanii sunt o parte a Europei, categoric! Europa unită este un proiect de viitor,  din care ţările balcanice nu pot ieşi, pentru că ele fac parte din el!”, a declarat Maria Grapini.

Umanista a fost, de altfel, în ton cu ideea prezentată de către ambasadorul Luminița Odobescu, conform căreia politica pentru Balcanii occidentali se află printre priorităţile viitoarei preşedinţii a Uniunii Europene pe care o va deţine România.

Cel mai emoționant moment al mega-evenimentului european a fost prestația maestrului în instrumentul zeilor – naiul-  Nicolae Voiculeț, care a interpretat, sensibil, câteva melodii românești, acompaniat de Ansamblul Zamfira. Voiculeț a fost oaspetele de onoare al Mariei Grapini, iar concertul extraordinar a fost organizat în colaborare cu Casa de Cultură Belgo-Română. Maria Grapini și Nicolae Voiculeț au și cântat împreună, în inima Europei, colorată, în seara de 10 ianuarie, în roșu, galben și albastru. Inedit a fost faptul că, fără timp de gândire, maestrul a descris-o ad-hoc pe Maria Grapini, din perspectivă muzicală, drept Rapsodia Română. Emoționant a fost imnul României, cântat la nai!

Seara culinară balcanică a pus punct evenimentului din PE, interesul cel mai mare fiind vizibil imediat: România și-ale ei produse extraordinare!

“Sunt emoționată și fericită! Mulțumesc oaspeților, mulțumesc presei, sunt impresionată de interesul arătat și sper să se înțeleagă faptul că muncesc pentru România, cu seriozitate, convingere și din patriotism sincer! A fost un eveniment dedicat țării noastre, în An de Centenar, din tot sufletul! Mă bucur că s-a văzut asta, mă bucur că am rezonat împreună!”, a conchis europarlamentarul PPU-sl, marcând, vizibil, în debut de 2018, un nou succes la Bruxelles.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *