Vineri, 6 iulie, la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, s-a desfășurat un eveniment științific de amploare, pe tema „Economie durabilă, economie de viitor în România”, cu invitați importanți ai regiunii și ai României, din zona academică, economică, politică și socială.

Inițiator al acțiunii și co-organizator, în calitate de vicepreședinte al Coaliției pentru Modernizarea României, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a fost invitat și speaker la conferința care a adunat o sală plină de oameni dornici să înțeleagă unde se află în acest moment țara noastră, de ce și cum ar putea ajunge acolo unde îi este locul: în galeria statelor membre ale UE cu economie durabilă!  Umanista este membru al Comisiilor pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor, Transport și Turism respectiv Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne din Parlamentul European.

Maria Grapini a vorbit din perspectiva omului politic implicat în problemele economice ale României, cu o experiență importantă și recunoscută în domeniul antreprenorial, fost ministru și, în prezent, cel mai activ europarlamentar român. Grapini a punctat tema proiectelor europene pe care trebuie să învățăm să le scriem foarte bine, în condițiile în care țara noastră are oportunități certe, care trebuie valorificate rapid.

„Felicit conducerea Universității Aurel Vlaicu, întreaga echipă, mulțumesc participanților, oficialilor arădeni, oamenilor de afaceri, presei, studentilor! Am văzut o sală plină de oameni dornici de informație și un interes major pentru o temă cheie a României!”, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, la Arad.

Speakeri ai conferinței arădene au mai fost Mircea Leschian  – director Ministerul Fondurilor Europene, prof.univ.dr. Nicu Țăran – Universitatea de Vest Timișoara – dr. Sarchizian Artin respectiv Florin Groza – Președintele Asociației Center for Balkan Strategies.

Ca și concluzii importante ale evenimentului pe măsură de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad se desprind următoarele, după cum a mai precizat umanista Maria Grapini: nevoia de acțiuni precise, prin intermediul cărora să li se transmită cetățenilor dar si mediului de afaceri informatii legate de reglementările europene si nationale în domeniu, elaborarea unei strategii pe termen lung pe domeniul economiei durabile, statuarea unei educații aplicate.

“Avem nevoie de oameni implicati, de reguli stricte dar transparente! Avem nevoie de birocratie mai puțină, de încredere mai multă, de oameni bine pregătiți profesional în administrațiile publice locale si naționale! Avem nevoie să înțelegem cu toții democratia, si prin responsabilități, nu doar prin drepturi! Trebuie să sustinem negreșit IMM-urile, capitalul autohton, ne este necesar un fond de investitii, dar și un învățământ dual, generat de nevoia/decizia stabilirii cifrei de scolarizare pe profesii si meserii, în funcție de configurația economiei viitoare!”, a conchis Maria Grapini.