În primăvara acestui an, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a intervenit în PE, solicitând oficial sprijin pentru fermierii români, afectați de calamitățile care au influențat dramatic anul agricol 2017. Grapini a solicitat clar Comisiei Europene soluții pentru agricultorii autohtoni, puşi în faţa unor situaţii disperate şi a unor recolte compromise total. Umanista şi-a redemonstrat preocuparea pentru românii care lucrează în acest domeniu greu şi imprevizibil, manifestându-şi, public, îngrijorarea față de distrugerile pe care înghețurile târzii și zăpezile le-au produs în culturile fructifere.

Comisia Europeană a reacţionat imediat la problema ridicată de Maria Grapini, oferind indicii clare pentru administraţia centrală a României. Am aflat, astfel, că țara noastră nu și-a îndeplinit agenda, în problema programelor de finanţare europeană ce se referă, în acest caz concret, la salvarea propriilor agricultori.

”Programul Național de Dezvoltare Rurală al României (PNDR) pentru perioada 2014-2020 poate oferi sprijin pentru compensarea fermierilor pentru pierderile suferite din cauza fenomenelor meteorologice extreme (inclusiv înghețul și zăpada care afectează dezvoltarea normală a plantelor) în cadrul măsurii 17, Gestionarea riscurilor (cu o alocare financiară orientativă de 179 milioane EUR cheltuieli publice). Totuși, autoritățile române nu au lansat încă această măsură la nivel național”, scria, în primăvară, Comisia Europeană, în răspunsul oferit europarlamentarului PPU-sl.

Maria Grapini a continuat demersurile pro fermierii români, i-a scris și ministrului Agriculturii, a insistat și reușit!

Comisia Europeană a transmis recent că a inclus alte cinci state, printre care și România, pe lista celor care pot crește suma plătită în avans fermierilor afectați de condițiile climatice dificile din prima jumătate a acestui an. În urma acestei decizii, fermieri din 15 state membre sunt acum eligibili pentru a primi în avans plăți mai mari, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.

În prima parte a lunii septembrie, măsura s-a aplicat unui număr de 10 state: Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia și Finlanda. Acestora li se adaugă acum alte cinci țări: România, Croația, Irlanda, Grecia și Marea Britanie, state care au cerut mai târziu acest sprijin și care au reacționat după ce procedurile pentru primele 10 state erau deja demarate.

“E bine și așa, deși puteam fi în primul eșalon! Românii au dreptul să primească despăgubiri, la fel ca italienii, spaniolii sau maghiarii, pentru că suntem cu toții cetățeni europeni de rang egal! E adevărat că și autoritățile noastre puteau fi mai vigilente. Mă bucur că am putut fi de folos fermierilor români!“, a declarat Maria Grapini.