[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Festivalul internațional de poezie “Mihai Eminescu” – ediția cu numărul 28-  organizat timp de trei zile, în județele Caraș-Severin și Mehedinți, a continuat, vineri, 12 ianuarie, la Băile Herculane și Orșova, într-o companie selectă. Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, sosit de la Bruxelles, unde a repurtat un succes evident, a fost oaspetele de onoare al inițiatorilor festivalului de poezie. Umanista este susținător al celor ce editează reviste și publicații culturale, al celor ce-l iubesc și păstrează în neuitare pe Mihai Eminescu. De altfel, în primăvara anului trecut, umanista a fost alături de mehedințeni la Festivalul Transfrontalier de Poezie Mihai Eminescu, eveniment pe care îl susține financiar, la care au participat oameni de cultură din România și Serbia.

Primul moment al zilei de 12 ianuarie a debutat la Băile Herculane, cu o depunere de coroane la bustul marelui poet. Maria Grapini a deschis ceremonia și a depus o jerbă. Ulterior, umanista a luat parte la lucrările conferinței științifice, în care eminescologi de prestigiu au analizat operele și influența majoră în literatură și cultură ale lui Mihai Eminescu.

“Am fost onorată să deschid ceremonia, le mulțumesc organizatorilor! S-a recitat Eminescu, pe ploaie, a fost un moment atât de emoționant! Lângă mine s-au aflat academicieni din România și Republica Moldova, scriitori și poeți din România, Serbia și Republica Moldova. La fel de onorant a fost și momentul în care am fost invitată să vorbesc asistenței extraordinare, academicieni și oameni de valoare, care îi acordă atenția meritată marelui nostru Eminescu!”, a declarat, la Băile Herculane, Maria Grapini.

În semn de prețuire pentru acțiunile organizate, în susținerea valorilor României, umanista a primit, în sala Primăriei Băile Herculane, din partea Academiei de Științe a Moldovei, Diploma de Excelență, chiar din mâna academicianului Mihai Cimpoi.

La rându-i, Maria Grapini i-a oferit reputatului academician – primul nostru eminescolog – așa cum face an de an, un premiu special, în calitate de europarlamentar.

Festivalul internațional a continuat apoi la Orșova, cu o depunere de jerbe la bustul lui Eminescu din oraș și cu o slujbă de pomenire la Mănăstirea Sfânta Ana. Maria Grapini a fost, din nou, surprinsă foarte plăcut, de  data aceasta de Fundația “Lumina” și Episcopia Severinului, care i-au acordat Diploma “ Pamfil Șeicaru” și o icoană sfințită.

“A fost un moment emoționant. Recunosc, azi am vizitat pentru prima dată Mănăstirea Sfânta Ana. Ctitorul ei este Pamfil Șeicaru, ziarist, luptător în anii războiului pentru reintregirea neamului. Așezată pe coama “Dealului Moșului”, de unde poți admira pitorescul golf Cerna, cu potcoava noului oraș – monument unic în felul său – mănăstirea ține să amintească celor care îi trec pragul că și aceste locuri sunt încărcate de istorie!”, a mai spus europarlamentarul PPU-sl.

Maria Grapini a fost felicitată și de românii din Serbia, pentru un gest recent: „în preajma Zilei Culturii Naţionale – alături de plăcile evocative cu chipul poeţilor Mihai Eminescu şi Vasile/Vasko Popa, intrarea în Casa de Presă şi Editură „Libertatea” din Panciova este înobilată şi cu Placa evocativă „Lumina 1947-2017”, realizată cu sprijinul doamnei Maria Grapini, europarlamentar al României. Revista „Lumina” este fondată la 12 ianuarie 1947 de generaţia lui Vasko Popa. Gratitudinile noastre!”, a transmis Ioan Baba, om de cultură prestigios din țara vecină.

“Cred că putem avea o Românie mai bună dacă susținem cultura, valorile autentice, dacă suntem uniți și ne iubim țara!”, a fost concluzia Mariei Grapini.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *