Parlamentul European şi-a început sesiunea de marţi cu o temă fierbinte, în fapt o dezbatere extrem de importantă pentru Europa şi, evident, pentru România-Paradisuri fiscale, evaziune fiscală – declarațiile Comisiei şi ale Consiliului!

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a luat cuvântul la Strasbourg şi a insistat, în calitate de om politic umanist, dar și de fost întreprinzător, pentru instituirea unor reguli clare în domeniu.

“Înțeleg cât de dăunător este actualul sistem de paradisuri fiscale, acestea sunt un cancer al economiei, cu efecte directe asupra vieții oamenilor! Solicit măsuri aspre pentru evazioniști! Actualele transferuri de bani în alte zone ale lumii sunt legale, de aceea este nevoie de o legislație nouă, unitară în piața internă, dar este nevoie şi de o colaborare cu instituțiile internaționale precum şi de modificarea acordurilor comerciale. În cadrul acestora, trebuie cuprinsă obligatoriu respectarea sistemului fiscal european!”, a declarat umanista.

În cadrul şedinţei de marţi, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a prezentat şi detaliat poziția Comisiei. Maria Grapini este de acord cu aceasta: publicarea şi asumarea unei liste negre cu cei care lucrează în şi cu paradisuri fiscale! Lista europeană va fi adoptată în 5 decembrie.

Grapini susţine poziţia CE, conform căreia cei în cauză “trebuie loviți la portofel şi sancţionaţi ferm!”.

“Este evident că a nu avea impozit pe profit, în unele ţări, este o problemă! Statele trebuie să adopte baza minimă europeană de impozitare, iar apărarea împotriva evaziunii trebuie consolidată!  Responsabilitatea este a Consiliului şi a autorităților naționale! Parlamentul European și Comisia doresc, evident, rezolvarea problemelor create de paradisurile fiscale de evaziunea transfrontalieră”, a mai precizat umanista.