[fusion_text]

Biroul de Informare al Parlamentului European organizează, vineri, 9 iunie, la Timișoara, o serie de evenimente, punctuale și actuale, referitoare la drumul Uniunii Europene post Brexit. Ziua va fi împărțită în două, cu luări de poziție, prezentări ale impactului titlului de capitală culturală europeană – pe care Timișoara l-a obținut și pe care urmează să-l valorifice până în 2021 – asupra dezvoltării orașului și regiunii, respectiv conferințe și declarații de presă. Evenimentele, desfășurate sub patronajul PE, se regăsesc într-o tematică sugestivă: “Uniunea Europeană, de la 28 la 27 de state membre. Provocări și oportunități” respectiv “Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2021: Oportunitate de dezvoltare locală și regional”.

Participarea este una importantă, girată de europarlamentari, reprezentanți ai Biroului de Informare al PE, autorități locale, universitari, reprezentanți de agenții, asociații neguvernamentale: europarlamentarul umanist Maria GRAPINI (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților), europarlamentarul Iuliu WINKLER (Grupul Partidului Popular European), europarlamentarul Victor NEGRESCU (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor), Mihai  ROȘIORU și Bogdan BÂRLA din partea Biroului  de Informare  al  Parlamentului  European  în România, prof. dr. Dana PETCU, prorector Strategii Relații Internaționale, Universitatea de Vest, Nicolae ROBU, primarul Timișoarei, Simona NEUMANN, director Asociaţia „Timişoara Capitală Culturală Europeană”, Ada HAUSVATER, directorul Teatrului Național Timișoara, Călin RUS, directorul Institutului Intercultural Timișoara.

Moderatorul primei părți va fi lect. dr. Corina Turșie, prodecan al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Știinţe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest Timișoara. A doua parte a dezbaterii se va purta sub îndrumarea dr. Corina Răceanu, director Programe al Institutului Intercultural Timișoara.

“Va fi un prilej extraordinar pentru noi, reprezentanții PE, să discutăm și să analizăm problemele pe care le întâmpină Timișoara, din perspectiva atingerii punctului final al unui demers major: capitală culturală europeană în anul 2021. Succesul obținerii acestui titlu este de necontestat, reușita efectivă e, însă, un drum lung și dificil, în care trebuie incluși toți actorii locali, în care trebuie să vorbim aceeași limbă! Nu e loc de orgolii, nu e timp de sincope birocratice. Ne trebuie, urgent, proiecte mari, sustenabile, importante! Provocările de dezvoltare locală și regională sunt destule, mai trebuie doar valorificate inteligent”, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.

Evenimentele desfășurate de Biroul de Informare al Parlamentului European, vineri, la Timișoara, vor mai pune pe agendă subiecte privind armonizarea ofertei culturale la nivelul orașului și al regiunii, implicarea tinerilor în voluntariat sau dezvoltarea de programe turistice integrate.

[/fusion_text]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *