Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini este unul dintre puținii oameni politici care promovează România și românismul, aici sau în lume, cu ocazii speciale sau nu, de zile importante sau oricând, pentru că, așa cum a declarat de multe ori, „e o datorie de onoare să-mi cinstesc țara și să-i mulțumesc pentru tot ceea ce mi-a oferit!”. În egală măsură, Maria Grapini și umaniștii pe care îi conduce nu uită de mai marii noștri, fie că sunt oameni de litere sau artă, istorici sau politicieni, poeți sau scriitori care au făcut cunoscută România în lumea mare, din cele mai frumoase perspective.

În 15 iunie, se împlinesc 128 de ani de la moartea marelui Mihai Eminescu, cel despre care George Călinescu spunea „că a fost cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc!”.

Mâine, la ora 10, la Timișoara, umaniștii Mariei Grapini, împreună cu membri ai Asociației Seniorilor, vor fi prezenți la bustul lui Eminescu, situat lângă Catedrala Mitropolitană, pentru un moment special. Vor depune o jerbă, vor recita și cânta din opera poetului nepereche.

“Consider că Mihai Eminescu a fost un precursor al unităţii naţionale, un cărturar care a militat, în scurta, dar impresionanta lui viață, pentru înfăptuirea unui nobil ideal: unitatea spirituală a românilor de pretutindeni. E un ideal pentru care merită și trebuie să luptăm cu toții! Românii trebuie să redevină uniți, România merită să fie cunoscută prin ceea ce are mai de preț, tradiții, cultură, artă, inteligență, talent. N-avem voie să renunțăm la ceea ce ne definește, ca neam, n-avem voie să uităm de cei care ne-au făcut cunoscuți în lumea largă! I-am condamnat și îi condamn pe toți cei care și-au permis să aducă atingere imaginii celui mai mare poet român – chiar dacă mulți dintre ei sunt scriitori și se consideră elite! Cred că toți ar trebui să luăm atitudine, atunci când valorile românești sunt întinate! N-avem voie să-l uităm pe Eminescu, e reperul nostru cultural și istoric! Îmi pare rău că nu voi fi alături de colegii mei umaniști, sunt în Parlamentul European, sunt convinsă, însă, că momentul lor, dedicat lui Mihai Eminescu, va fi unul sensibil, așa cum a fost și cel din iarnă! ” a declarat Maria Grapini.

Timișorenii care doresc să se alăture acțiunii organizate de umaniști, sunt bineveniți!