[fusion_text]
Ziua de 3 August a devenit oficial Ziua Timișoarei, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999, zi care marchează momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, respectiv instaurarea administraţiei româneşti în oraș.
Unirea Banatului cu România a fost proclamată pe 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, dar, de facto, preluarea administrației Banatului de către autoritățile românești s-a desfășurat cu întârziere și cu mare greutate, din cauza prezenței în regiune a trupelor sârbe și franceze. Administrația românească s-a instalat în Banat abia un an mai târziu, unirea fiind consfințită de intrarea trupelor românești în Timișoara pe 3 august 1919.
Implicaţi în viaţa cetăţii, umaniştii din PPU-sl Timiş vor fi parte a evenimentelor ce marchează Ziua Timişoarei, vor depune o coroană şi vor asista la ceremonia publică de marcare a intrării trupelor româneşti în oraş. Mai mult, tinerii umanişti vor fi prezenţi printre timişoreni şi vor împărţi mesaje de felicitare seniorilor şi nu numai. Liderul PPu-sl, Maria Grapini, va fi alături de participanţii la momentul timişorean din 3 august.
“De Ziua Timişoarei, umaniştii vă transmit gândurile lor bune, pace, înţelegere şi bună convieţuire! La mulţi ani, Timişoara! Această parte a României a demonstrat, de-a lungul vremii, că este un excelent exemplu de multiculturalitate, admirat şi salutat de întreaga lume occidentală. Lumea traversează o perioadă critică, evoluţiile politice şi sociale internaţionale se îndepărtează vizibil de spiritul toleranţei şi al bunei înţelegeri, astfel că exemplul Timişoarei este, categoric, un reper de atins, un simbol de aplaudat. Umaniştii salută Timişoara!”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.
[/fusion_text]