Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a transmis, miercuri, 6 septembrie, o informaţie extrem de importantă către cetăţenii români: Curtea de Justitie a Uniunii Europene a respins plângerile înaintate de Ungaria şi de Slovacia împotriva acceptării unor cote obligatorii de solicitanţi de azil. Curtea susţine cotele fixate de Comisia Europeană la apogeul crizei emigranţilor, în 2015, în tentativa de a atenua presiunile suportate de alte ţări, precum Grecia şi Italia.

În comunicatul CJUE, scrie negru pe alb: „Curtea respinge cazurile prezentate de Slovacia și Ungaria împotriva mecanismului provizoriu pentru relocarea obligatorie a solicitanților de azil”. Guvernele ungar şi slovac au argumentat că respectivele cote obligatorii de emigranţi le subminează suveranitatea. Ungaria nu a acceptat nici măcar un singur solicitant de azil de când au fost introduse cotele obligatorii, în urmă cu doi ani.

“Revin şi susţin: avem nevoie de o politică extrem de clară în domeniul emigranţilor, fără tensiuni inutile, dar cu clarificări utile! UE se ghidează întru coeziune, fără doar şi poate, UE trebuie, însă, să dea dovadă de realism şi justeţe! Nu există state de rang inferior, cu cetăţeni de rang inferior, cu drepturi mai multe pentru unii şi mai puţine pentru alţii. Dacă suntem o familie, să fim şi la muncă, şi la masă!”, a declarat, de la Bruxelles, umanista Maria Grapini.