Ziua de joi, 27 octombrie, i-a reunit pe eurodeputați, la Strasbourg, într-o dezbatere importantă pentru tot ce înseamnă segment tânăr sau defavorizat, pentru că s-a dezbătut Strategia UE pentru Tineret. Cei înscrişi la cuvânt au adresat propuneri, dar au şi exprimat temeri privitoare la pericolul ce poate apărea dacă Strategia nu va fi gândită şi scrisă ulterior, just şi echitabil.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, s-a adresat comisarului de specialitate, printr-o luare de cuvânt complexă.

“Este important ca toți tinerii să aibă acces la o educație şi o formare de calitate, dacă vrem să scădem rata ridicată a șomajului, în majoritatea statelor membre. Trebuie luate măsuri speciale pentru integrarea femeilor tinere în piața muncii, sunt necesare! Apoi, tinerii cu dizabilități au obstacole suplimentare în integrarea pe piața muncii, din cauza mentalităților, dar si a lipsei unor reglementări, privitoare la stimularea companiilor pentru angajarea lor şi, ulterior, pentru asigurarea infrastructurii necesare.
Sigur că multe lucruri țin de subsidiaritate, dar, domnule comisar, dacă vorbim de Piața unică, atunci trebuie să avem politici europene unitare!”, a spus Maria Grapini.

În egală măsură, europarlamentarul român a insistat pe nevoia asigurării suportului financiar şi a stratificării educaționale inteligente.

“Consider că ar trebui alocate mult mai multe fonduri pentru educația formală, non-formală, vocațională, duală. Regret că in bugetul pe 2017 au fost diminuate fondurile propuse de Parlament pentru a fi alocate IMM, pentru că multe dintre acestea sunt create de tineri si angajează tineri.
De aceea, domnule comisar, trebuie să faceti mai mult, Comisia şi Consiliul, in politicile concrete destinate educației şi integrării tinerilor în piața muncii!”, a conchis Maria Grapini.