M-am gindit ca, la aceasta intrebare, cel mai bun raspuns il pot avea daca va consult si daca aflu cit mai multe pareri.
Unii spun ca nu merg la vot deoarece merg degeaba.Unii chiar indeamna sa nu mergem la vot. Altii, din contra, spun ca trebuie sa mergem la vot pentru ca doar asa avem sansa ca, in mod democratic, sa-i alegem pe cei care urmeaza sa ia decizii strategice politice sau economice. Eu ma aflu in aceasta ultima categorie deoarece cred ca nu pot sa ma pling daca nu actionez. In general un om care nu se implica in nimic, moral ar trebui sa accepte ceea ce fac altii pentru el.
Problema este: cum alegem? Daca acceptam ca in democratie nu se poate fara politica, atunci politica trebuie credibilizata prin oameni care fac politica din vocatie, altruism si pentru ca le place. Acesti oameni nu pot ajunge in functii de decizie daca nu-si asuma sa intre in politica si daca  noi, cei care votam, nu-i alegem. Acum avem de ales dintre cei care si-au asumat sa candideze.Cum alegem? Ma gindeam ca in viata de toate zilele, daca maninci undeva un fel de mincare si nu iti place, a doua oara  incerci altceva, un alt fel de mincare pe care nu l-ai mai mincat dar speri sa  fie mai bun. Daca ai cumparat ceva de la un magazin si nu ai fost multumit  de modul in care ai fost servit, data viitoare incerci la un alt magazin. Daca mergi in vacanta intr-o  statiune si esti dezamagit, anul viitor incerci alt loc. Atunci, ma  gindesc, de ce nu am proceda si la vot asa? Daca nu ne-a placut, daca ne-a dezamagit, daca ne-a mintit, daca, daca….., atunci putem vota pe altcineva. Cel putin avem motivatia ca nu contribuim prin vot (sau nevotind) la pastrarea persoanei pe care am vazut-o cite n-a facut. Daca ne-a placut, e  simplu, mergem si-l mai votam o data.
Cred, pina la urma, ca solutia cea mai  simpla este sa incercam sa alegem nu dupa vorbe, ci dupa fapte.
Astept  puncte de vedere.

Cu stima,
Maria Grapini