COMUNICAT  DE PRESĂ

In perioada 11-12 februarie 2013, doamna Maria Grapini, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism a efectuat o vizita oficiala in Franta, unde a avut intrevederi cu doamna Sylvia Pinel, Ministrul pentru Artizanat, Comert şi Turism si cu domnul Jean-Claude Karpeles, Vice-Presedinte Relaţii Internaţionale, Camera de Comert si Industrie Ile-de-France.

De asemenea, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a participat, in data de 12 februarie la deschiderea pavilionului romanesc din cadrul Targului ZOOM by FATEX.

Întâlnirea cu doamna Sylvia Pinel, Ministrul pentru Artizanat, Comert şi Turism a vizat stabilirea unui contact la nivel instituţional pentru relansarea relaţiilor bilaterale.

In acest context au fost trecute in revista posibilele domenii concrete ale colaborarii bilaterale: dezvoltarea IMM-urilor, turismul si sectorul artizanal. Ministrul roman a subliniat interesul fata de cunoasterea experientei si expertizei franceze in materie de simplificare administrativa, functionarea ghiseului unic, managementul calitatii in domeniul turismului, valorificarea potenţialului economic al sectorului artizanal.

Partea franceza s-a aratat deschisa colaborarii in materie de simplificare administrativa, chiar daca acest proces este in plina derulare, avand insa o serie de rezultate concrete, in special in privinta utilizarii noilor tehnologii (portaluri de informare si inregistrare).

In cadrul discutiilor s-a subliniat deplina disponibilitate de a dezvolta un schimb de experienta si informatii atat pe partea de turism, cat si in domeniul formarii specializate. Doamna Ministru Maria Grapini a lansat doamnei Ministru Pinel invitatia de a lua parte la Congresul Mondial al Turismului, pe care Romania il va gazdui, in vara acestui an, in calitate de  presedinte al Organizatiei Mondiale a Turismului.

In domeniul artizanatului, pe langa disponibilitatea de cunoastere reciproca si colaborare, partea franceza a solicitat sprijnul fata de initiativa lansata la nivelul

Comisiei Europene, de extindere a utilizarii denumirii de „origine protejata” aplicata la produsele agroalimentare, la bauturi si la produsele si meseriile artizanale, ca o masura de combatare a contrafacerilor, contribuind in acest mod la conservarea patrimoniului si identitatii nationale.

De asemenea, s-a convenit constituirea de grupuri de experti care sa analizeze toate aceste domenii de colaborare.

In cadrul vizitei de la Paris, Ministrul Maria Grapini s-a intalnit si cu dl. Jean-Claude Karpeles, Vice-Presedinte Relaţii Internaţionale, Camera de Comert si Industrie Ile-de-France, care a prezentat o sinteza a modului in care au fost reorganizate Camerele de Comert din Franta, misiunile principale pe care le au si felul in care sunt sprijinite intreprinderile mici si mijlocii franceze.

Pe langa functiile de reprezentare si sprijin a IMM-urilor, formarea profesionala este una din principalele activitati ale Camerei de Comert si Industrie Ile-de-France, functie realizata prin intermediul unei importante alocari din bugetul Camerei si a infrastructurii proprii de scoli/licee specializate. Ca exemplu de sprijin pentru IMM-uri, a fost prezentat serviciul de analiza-diagnostic folosit de Camerei de Comert si Industrie Ile-de-France pentru firmele care doresc sa inceapa o activitate de export, serviciu ce permite orientarea firmei catre piete adecvate produsului si acompanierea acesteia in primele demersuri pe piata externa.

Totodata, partea franceza si-a manifestat interesul de a deveni un partener al Romaniei in atragerea de fonduri structurale in domenii cum ar fi turismul durabil, dezvoltarea serviciilor sau energiile regenerabile, prin acordarea de asistenta, folosirea propriei expertize si formare profesionala.

In cea de-a doua zi a vizitei sale la Paris, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a participat la deschiderea celei de-a zecea editii a Salonului “ZOOM BY FATEX”. Ministrul Maria Grapini a salutat prezenta firmelor romanesti in cadrul acestui targ si a remarcat ca suntem tara cu cea mai numeroasa  delegatie de expozanti, 30 de companii. In acelasi timp, Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a discutat cu cei prezenţi despre avantajele concrete pe care le ofera participarea la aceste targuri companiilor participante, avantaje materializate în contracte cu firme din alte state.

Biroul de presă

al Ministerului Economiei

Intalnire cu doamna Sylvia Pinel, Ministrul pentru Artizanat, Comert şi Turism din Franța